IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Многократно използване на мазнината – безопасно ли е?

14 февруари 2017 06 00

В кои случаи е задължително да я подменяме?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Мазнината е основна част от готвенето и поради тази причина много често една и съща мазнина се използва повече от веднъж. Дали обаче тази практика е безопасна или крие рискове за здравето?

Какво се случва, когато многократно използваме една и съща мазнина за готвене?

Основният проблем е образуването на свободни радикали, което крие риск от здравословни проблеми в дългосрочен план. Свободните радикали се „прикрепят“ към здравите клетки и по този начин може да доведат до разболяване. Тези съединения могат да бъдат канцерогенни и създават опасност от развитие на рак и атеросклероза, която да повиши нивата на „лошия“ холестерол и да блокира артериите.

Някои от потенциалните рискове от многократната употреба на една и съща мазнина включват: повишаване на киселинността, развитие на сърдечносъдово заболяване, болест на Алцхаймер и Паркинсон, както и дразнене в гърлото.

Колко пъти можем да използваме мазнината?

Специалистът по хранене Прия Катпал обяснява, че това зависи от различни фактори, в това число какъв е видът на мазнината, колко дълго е нагрявана, дали е използвана за дълбоко пържене, каква е готвената храна и др.

Използването на нова мазнина при всяко готвене не е много практично. Оказва се, че можем да намалим рисковете от негативните ефекти на повторното използване на една и съща мазнина, ако спазваме някои препоръки...

Да се уверим, че остатъкът от мазнината за готвене или пържене е охладен, след което се премества през цедка в херметически затворен контейнер. По този начин се отстранява останалата храна в мазнината, която по-бързо я разваля.

Преди използването на мазнината, трябва да проверим какъв е нейният цвят и плътността ѝ. Ако е по-тъмна и по-лепкава от обикновено, е време да се подмени.

Ако при загряване започне да пуши повече от обичайното, това също е признак, че е време за нова, тъй като в старата може да има натрупване на токсични съединения, които представляват опасност за здравето.

Другото важно нещо, което трябва да запомним, е, че не всички мазнини са еднакви. Някои от тях са подходящи за дълбоко пържене, тъй като не се разграждат при висока температура. Такива примери са мазнината от слънчоглед, шафран, ориз, сусам, соя.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари