Мазнината е основна част от готвенето и поради тази причина много често една и съща мазнина се използва повече от веднъж. Дали обаче тази практика е безопасна или крие рискове за здравето?
Какво се случва, когато многократно използваме една и съща мазнина за готвене?
Основният проблем е образуването на свободни радикали, което крие риск от здравословни проблеми в дългосрочен план. Свободните радикали се „прикрепят“ към здравите клетки и по този начин може да доведат до разболяване. Тези съединения могат да бъдат канцерогенни и създават опасност от развитие на рак и атеросклероза, която да повиши нивата на „лошия“ холестерол и да блокира артериите.
Някои от потенциалните рискове от многократната употреба на една и съща мазнина включват: повишаване на киселинността, развитие на сърдечносъдово заболяване, болест на Алцхаймер и Паркинсон, както и дразнене в гърлото.
Колко пъти можем да използваме мазнината?
Специалистът по хранене Прия Катпал обяснява, че това зависи от различни фактори, в това число какъв е видът на мазнината, колко дълго е нагрявана, дали е използвана за дълбоко пържене, каква е готвената храна и др.
Използването на нова мазнина при всяко готвене не е много практично. Оказва се, че можем да намалим рисковете от негативните ефекти на повторното използване на една и съща мазнина, ако спазваме някои препоръки...
Да се уверим, че остатъкът от мазнината за готвене или пържене е охладен, след което се премества през цедка в херметически затворен контейнер. По този начин се отстранява останалата храна в мазнината, която по-бързо я разваля.
Преди използването на мазнината, трябва да проверим какъв е нейният цвят и плътността ѝ. Ако е по-тъмна и по-лепкава от обикновено, е време да се подмени.
Ако при загряване започне да пуши повече от обичайното, това също е признак, че е време за нова, тъй като в старата може да има натрупване на токсични съединения, които представляват опасност за здравето.
Другото важно нещо, което трябва да запомним, е, че не всички мазнини са еднакви. Някои от тях са подходящи за дълбоко пържене, тъй като не се разграждат при висока температура. Такива примери са мазнината от слънчоглед, шафран, ориз, сусам, соя.














Бизнесът обяви протестна готовност заради Бюджет 2026
Християн Мицкоски обвини България в тормоз заради исканията към РС Македония
Желязков: Германия е един от най-значимите инвеститори в България
За първи път у нас: Двама силови атлети успяха поотделно да изтеглят новия Airbus A220 на "България Еър"
Обсерваторията „Вера Рубин“ откри огромен звезден поток
В монголската пустиня издигат „марсиански“ лагер
Тъмната материя се подчинява на гравитационни „кладенци“
SpaceX изстреля в Космоса изцяло турски спътник
БФС прости на Кабаков за изцепката му
Текпетей аут от Лудогорец, оперираха го
Официално: Владо Манчев смени ЦСКА с Миньор Перник
Роналдо отписа свой сънародник в Ман Юнайтед
Тест: Коя емоция управлява живота ви в момента?
Пълнолуние в Телец на 5 ноември – портал към изобилие и сбъдване на желания
Сила на всяка възраст – 3 причини жените да вдигат тежести
Нов нехормонален медикамент при менопауза одобри FDA
Памуклийка – древна билка от помощ при съвременни заболявания
Захарен диабет тип I при деца - хранене и инсулинолечение
В УМБАЛ „Света Марина“ – Варна спасиха петдневно бебе с рядка вродена аномалия
Остави коментар