Дъвченето на дъвка и консумацията на хляб може да се окажат вредни за здравето. Специалисти твърдят, че дългосрочното излагане на някои популярни хранителни добавки повишава податливостта на организма към инфекции.
Титановият диоксид, който се открива в различни храни като Е17, уврежда клетъчните структури в червата. Това не просто позволява на вредните бактерии да попаднат в храносмилателната система, но и пречи на усвояването на някои хранителни вещества.
Проведеното проучване на специалистите от Университета на Бингамтън в САЩ установява, че хроничното излагане на Е17 има ефект по отношение на способността на микровласинките да усвояват хранителните вещества, като цинк, желязо и мастни киселини.
Способността за разграждане на храната също е засегната, се посочва в данните, поместени в сп. NanoImpact.
Изследователите поясняват, че титановият диоксид е често срещана добавка, която консумираме в немалки количества и от дълго време.
Въпреки тези открития, здравни експерти признават, че титановият диоксид е безопасен и поглъщането му е почти неизбежно. Той може да попадне в храносмилателната система посредством паста за зъби, тъй като се използва за абразивното вещество, необходимо за почистване. Използва се още и в някои шоколади, понички и обезмаслени млека.












Навици след работа, които преобразяват тялото и ума
Сериозна заплаха за сигурността: Няколко дрона прелетяха над Белгия
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
В Китай се готвят да изстрелят ракетата Long March 2F с пилотирана мисия Shenzhou 21
Огромна новина за ЦСКА: Обявиха капацитета на "Армията" - променлив е
Челси отново приземи Тотнъм
Байерн отнесе Леверкузен и продължава без грешка
Изненада в Италия: Комо изпусна Наполи
Дневен хороскоп за 2 ноември, неделя
Седмична таро прогноза за 3 – 9 ноември
С какво родените през ноември са толкова интересни?
Любовен хороскоп за 3 – 9 ноември
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар