IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2 заблуди за вредите от тичането

9 март 2017 11 20

На какво не бива да вярваме?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Тичането е мощно средство за тонизиране на тялото и подпомагане цялостното здраве на организма. С няколко думи – тичането поддържа фигурата, пази здравето и ни прави щастливи.

Заедно с ползите му, нараства и неговата популярност, а заедно с това и неверните твърдения, свързани с тичането. Предлагаме два от най-популярните мита...

1. Тичането разрушава коленете

Твърдението, че тичането може да доведе до развитие на артрит се разпространява най-вече сред хората, водещи заседнал начин на живот, които дочуват тичащите им приятели да се оплакват от болки и неразположения.

Докато някои може да са засегнати от травми, свързани със сухожилията, връзките и хрущялите на бедрата, тичането всъщност може да е от полза срещу артрита.

2. Млечната киселина затруднява тичането

Според популярното твърдение млечната киселина се образува в отговор на интензивно и анаеробно натоварване, като спринт или изкачване на наклони. В резултат нивата ѝ в мускулите се повишават, те започват да я обработват, като понижават функцията си.

След това млечната киселина причинява болка и стягане в мускулите, освен ако не се „изчисти“ с масаж.

Истината обаче е малко по-различна. Специалисти поясняват, че млечната киселина дори не съществува в организма, а той синтезира лактат – дисоциирана форма на киселината. В крайна сметка не се наблюдава понижаване на pH на мускулите, което да попречи на тяхното функциониране.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари

омг ( преди 7 години )
прочетете малко и тогава пишете
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар