Нарът е плод с високо съдържание на антиоксиданти. По-конкретно, яркият червен плод съдържа три вида антиоксидантни полифеноли, на които се дължат и ползите му за здравето, които предлага. Ето за какво помага консумацията му..
1. Помага срещу затлъстяване
Консумацията на нар – независимо дали под формата на сок или целия плод, ни засища, като чувството ситост остава за по-дълго.
Изследователи провеждат проучване, по време на което участниците консумират чаша сок от нар преди хранене. Оказва се, че апетитът сред тях е по-малък и те се чувстват по-сити, в сравнение с тези от контролната група.
2. Подобрява паметта
Фитохимикалите в нара се свързват с подпомагане на мозъчната функция сред по-възрастните хора.
Когнитивните ни способности, като паметта, са склонни да се влошават с напредването на възрастта.
Когато се придържаме към здравословен хранителен режим, тези ефекти могат значително да се намалят.
Според данни на проучване от 2013 г. консумацията на сок от нар може да се окаже ключът към по-млад и здрав мозък.
3. От полза е и срещу еректилна дисфункция
Вкусният червен плод се слави и с подпомагане на здравословната сексуална функция сред мъжете. Според специалистите причината за това се дължи на съдържанието на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, потискащи притока на кръв към пениса.