IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постоянно главоболие? Може да се дължи на тези причини

19 април 2017 10 40

Най-честите причинители на главоболие

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Главоболието е може би най-честото неразположение в нашето съвремие, като три четвърти от жените споделят, че са били засегнати от него през изминалата година.

Най-уязвими са жените в репродуктивна възраст, като една на всеки четири дами под 45 години съобщава за тежки главоболия или мигрени според последните данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Макар почти всеки да е бил засегнат от главоболие в някакъв момент от живота си, при някои от нас то е повтарящо се или хронично.

Макар при всеки човек да е различно, има няколко причини, които най-често предизвикват главоболие.

Стрес

Това е основният виновник за неприятното състояние. Когато сме изложени на напрежение, в организма се освобождават множество хормони, които предизвикват отговора, познат като „бий се или бягай“. Това води до стягане на мускулите и главоболие.

Най-доброто нещо, което можем да направим в този случай, е да намерим начин да контролираме стреса.

Високи нива на кръвното налягане

Мнозина са изненадани да научат, че ежедневното главоболие може да се дължи и на високото кръвно. Допълнителното налягане на кръвта увеличава и налягането в главата, резултатът от което е хронично главоболие.

Добрите новини са, че стабилизирането на кръвното налягане облекчава и главоболието.

Безсъние

Липсата на сън оказва негативно въздействие върху всяка част на организма. Може да увеличи талията, да увреди паметта и да влоши настроението. Оказва се обаче, че хроничната инсомния може да е и причина за хронично главоболие.

Мускулите, които не са отпочинали, предизвикват напрежение, а недоспиването освобождава хормони на стреса – два фактора, които „отключват“ главоболието.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари