Усещането за подут корем определено не е начин да започнем деня си с добро настроение и усмивка. Точно това обаче се случва, когато ядем определени храни за закуска, като тук не става дума единствено за нездравословни храни. Плодовете и зеленчуците също могат да имат този ефект. Ето какво трябва да избягваме.
Мазен сандвич
В тези храни се съдържат големи количества солено сирене и обработени меса, като бекон, наденица или шунка. Натрият може да доведе до задържане на вода в тялото, оставяйки ни подути.
Високото съдържание на мазнини е друг проблем, тъй като мазните храни се разграждат по-бавно и изконсумираният сандвич буквално ще застане върху корема ни по-дълго.
Много голямо смути
Дори ако смутито е направено със здравословни и чисти съставки, може да причини подуване на корема. Отчасти това се дължи на мястото, което цялата тази течност заема в стомаха ни.
Пиенето през сламка допълнително влошава състоянието – по този начин поглъщаме повече въздух, което също е причина за подуване на корема.
Голяма купа плодове
Щедрата порция плодове може да изглежда като полезна идея. Възможно е обаче да прекалим, особено със захарните плодове, като сливи, праскови, нектарини, кайсии, череши, ябълки и круши.
Те са с високо съдържание на фруктоза – вид захари, които се усвояват трудно от някои. Когато това се случи, бактериите в червата се хранят със захарите и образуват газове, които може да доведат до подуване на корема.
„Диетично“ лате
Консумацията на лате със сироп без захар определено не е начин да се вталим. Подобно на фруктозата, бактериите в червата обичат съставките в нискокалоричните напитки или подсладителите, които не съдържат калории, като сорбитол, манитол и ксилитол. Затова консумацията им почти гарантирано причинява подуване на корема.