IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болката в гърба не подбира по възраст

17 май 2017 10 40

И на 30 години може да ни засегне

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Може да смятаме, че болката в гърба е нещо, което засяга само родителите ни или техните родители, но този вид неразположение всъщност може да ни атакува много по-рано и доста често, отколкото очакваме.

В действителност около 80% от хората страдат от болка в гърба в някакъв момент в живота си. Съвсем нормално е първите оплаквания да се появят на 30. Ето и още няколко любопитни и полезни факта, свързани с болките в гърба.

- Болката в гърба се среща сравнително по-често сред жените, отколкото при мъжете, особено сред бременните – около половината от тях имат такива оплаквания.

- Тези неразположения се отразяват неблагоприятно на физическите упражнения и на качеството на съня.

- Около 20% от случаите болката в гърба трае цели 12 седмици.

- Причина за появата ѝ може да бъде разтягане или навяхване, както и продължително седене и неправилна позиция на тялото.

- Бързото натрупване на килограми и тютюнопушенето също са сред причините за болка в гърба. Допълнителното тегло води до по-голямо напрежение върху гръбнака, а цигарите могат да отслабят костите.

Добрите новини са, че има как да се борим с болката в гърба. Сред тях са физическите упражнения, включително йога, пилатес. Лекарят ни също може да ни предпише медикаменти или терапия.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари