IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 храни, които намаляват стреса и подобряват съня

2 юни 2017 09 00

Какво да изберем преди лягане?

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Едно от нещата в съвремието ни, които засягат всички ни, определено е стресът. Освен останалите вреди, които ни нанася, той нарушава и съня. Много хора прибягват до храната, като начин да се справят с напрежението. И по принцип няма нищо лошо в това, стига тя да е здравословна и в разумни количества.

Добрите новини са, че също с помощта на храната може да се подобри и сънят. Какво трябва да хапваме вечер, за да спим по-добре?

1. Боровинки

Тези горски плодове са чудесни за намаляване на стреса и съдържат валпроева киселина, която подобрява настроението ни. Освен това, боровинките не оставят усещането за тежест преди лягане.

2. Кисело мляко

Киселото мляко управлява стреса, но също така подобрява и здравето на кожата и костите. Чудесното в случая е, че можем да си направим вкусен и здравословен десерт, в който да добавим плодове, мед и ядки например.

3. Овесена каша

Овесената каша също е подходяща храна преди сън. Тя облекчава стреса, но все пак бихме могли да добавим към нея и няколко боровинки. Важно е само да бъдем внимателни със захарта, тъй като тя повишава нивата на енергията, след което оставя чувството за умора, а този ефект не е препоръчителен преди сън.

4. Сьомга

Според изследователи сьомгата е една от най-добрите суперхрани, тъй като съдържа омега-3 мастни киселини, които, освен че са полезни за здравето на сърцето, намаляват и нивата на хормоните на стреса в организма.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари