IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви трябва да са порциите на отделните храни?

14 юни 2017 08 40

Споделено от специалистите

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Знаем кои са полезните храни, които трябва да консумираме, но знаем ли какви трябва да бъдат порциите? Оказва се, че повечето от нас не знаят.

Обикновено губим чувството си за пропорция и пълним чинията с всичко – от зелени зеленчуци до протеини. А нужното количество е по-малко, отколкото смятаме.

Специалистите по хранене поясняват, че колкото по-малко се движим и колкото повече седим пред компютъра, толкова по-малко са и калориите, които горим. Съответно и храната, която консумираме, трябва да бъде по-малко.

Какви трябва да бъдат порциите на отделните храни?

Сирене – колкото кибритена кутийка

Сиренето е питателна храна, с която е доста лесно да се прекали. Препоръчително е порциите, които консумираме, да са около 30 – 40 г.

Месо или мазна риба – колкото дланта

Имайки предвид, че тези храни, освен полезни, са и вкусни, с тях също не е трудно да се преяде. Препоръчително е порцията, която консумираме, да не надвишава 70 – 100 г.

Богатите на протеини месо и риба, предлагат много ценни хранителни вещества, но те могат да изместят салатата и зеленчуците в менюто.

Пълнозърнест ориз или паста – от половин до една чаша

За много хора няма нищо по-утешително от една голяма купа паста след тежкия ден. Богатите на въглехидрати храни често ни оставят „претоварени с гориво“, особено когато се консумират през нощта.

Препоръчителните количества за консумация до голяма степен варират от възрастта ни и нивата на активност.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари