IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Можем ли да плуваме по време на менструация?

11 юли 2017 08 20

Някои от най-често задаваните въпроси и техните отговори

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Плуване по време на менструация – трябва или не? Въпрос, който може би всяка жена си е задавала. Други въпроси, които вълнуват дамите, е дали спазмите ще се засилят, дали има риск от инфекция.

Ако обичаме да плуваме, няма причина да се лишаваме от това удоволствие и по време на менструацията, твърдят специалисти. Следва да се спрем на някои от най-често задаваните въпроси в това отношение.

Нехигиенично ли е да се плува в периода на менструация?

Няма нищо нехигиенично. Ако използваме тампон или менструална чаша, е малко вероятно във водата да попадне кръв по време на плуване.

Плувните басейни съдържат известни количества телесни течности като урина и пот, но във водата обикновено е добавен хлор, с цел да се предотврати разпространението на болести. С други думи, не застрашаваме здравето на никого, ако плуваме по време на цикъл.

Мога ли да получа инфекция, ако плувам по време на менструация?

Много малка е вероятността да получим вагинално заболяване, вследствие на плуване. По-чести оплаквания са кожните инфекции и стомашните заболявания от поглъщането на замърсена вода.

Препоръчително е да вземем душ след плуване, за да ограничим влиянието на хлора.

Ако забележим сърбеж, парене или необичайно течение след плуване, трябва да се консултираме с лекар.

Може ли плуването да влоши спазмите?

Упражненията с ниска интензивност, каквото е плуването, всъщност могат да облекчат менструалните спазми.

По време на физически упражнения в организма се отделят ендорфини, които действат като естествено обезболяващо средство.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари