IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да бягате или да ходите – кое е по-доброто упражнение?

8 ноември 2017 07 40

Изборът на ефективно кардио упражнение е важен за крайния резултат

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Бягането като най-предпочитано кардио упражнение може да бъде заменено от също толкова ефективно, но по-малко изморително и по-лесно за прилагане през студените месеци занимание – ходенето пеша.

Изборът на ефективно кардио упражнение е сред най-важните задачи за подсигуряване на желания ефект от фитнеса. Стимулирането на сърдечната дейност и активността на повече мускулни групи за по-дълъг период от време осигурява оптимално изгаряне на калории и стопяване на излишните мазнини.

Сред най-достъпните и често прилагани кардио упражнения е бягането. То е доказано ефективно, но зимата значително намалява опциите за бягане на открито. Сякаш точно за улеснение на любителите на кардио упражненията, които не искат да изгубят тонуса си през студените месеци, излиза информация за ползите от ходенето като алтернатива на бягането.

Проучване на Американската кардиологична асоциация доказва, че ходенето пеша е също толкова ефективно кардио упражнение, колкото и тичането.

Изследването обхваща около 50 хиляди души, на възраст 40-50 години, разчитащи на бягането или ходенето пеша като ежедневни кардио тренировки. Тази възрастова група е специално подбрана. След 40-годишна възраст в организма настъпват различни промени и именно този период позволява получаване на най-достоверни данни за ползите от определени упражнения. В тази възрастова група може да се гарантира, че ефектът от упражненията се дължи на самите тях, а не на допълващото влияние на странични фактори като по-високите хормонални нива на младини например.

Повече по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари