IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пържените храни са толкова вредни?

21 декември 2017 06 00

Процесите, които пърженето провокира

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Тенденцията пърженето да отстъпва на задушаването и печенето като основен метод за кулинарна обработка на храните е много позитивна от гледна точка на здравословното хранене. Макар всеки да признава вкусовите качества на добре запържените храни, никой не може да отрече негативните последици за здравето от редовната им консумация.

Пържените храни може да се окажат опасни за здравето в няколко аспекта. Основната опасност идва от две промени в естественото съдържание на храните, които пърженето при висока температура провокира..

Високо съдържание на калории

Сравнено с останалите методи за кулинарна обработка, пърженето добавя рекордно много калории към съдържанието на храната в суров вид. От една страна, в много случаи пърженето се съчетава с панировка, която добавя калориите от брашното и яйцата. От друга страна, по време на пърженето хранителните продукти губят голяма част от съдържанието на вода и абсорбират мазнина. Това може да увеличи неколкократно калоричността на който и да било пържен продукт.

За сравнение 100 г сурови картофи съдържат около 90 калории и 0 г мазнини. Същото количество пържени картофи (100 г) съдържа над 300 калории и 15-20 г мазнини. Картофите са храната, която най-често консумираме в пържен вид. Заменянето на пърженето със задушаване или варене ще бъде огромна стъпка към установяването на по-здравословен хранителен режим.

Защо още пържените храни са вредни за здравето, четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари