„Хайде яжте, яжте люти чушки, стига сме си правили оглушки“ – така малко завоалирано апелираше народният гений Радой Ралин, навярно без да подозира колко насърчителен апел дава към борещите се за дълголетие хора. В наши дни, или цяла епоха след изричането на въпросните слова, вече има ясни доказателства колко достоверни са били те по отношение и на човешкото здраве.
Обичате люти чушки? Браво, имате шанс да живеете по-дълго. Това твърдят американски учени, които доказват, че сред столетниците преобладават хора, включващи редовно пикантни чушки в менюто си.
Според учените смъртността сред любителите на люти чушки е много по-ниска, отколкото при въздържащите се от пикантни продукти. Обяснението е просто – любителите на лютото живеят по-дълго. Мащабното проучване показва, че най-голям протективен ефект лютите чушки проявяват спрямо сърдечносъдовите заболявания и провокираните от тях заболявания с летален изход.
За ползите от пиперките се знае от древността, но проучването на американските учени допълва досегашните представи с конкретни данни. Специалистите проследяват здравето на 16 хиляди американци, любители на лютото, за период от над 20 години. Именно обхватът на проучването и богатата база събрани данни кара учените да считат резултатите за напълно достоверни.
В хода на изследването е проследена честотата на смъртността сред изследваната група и тя е сравнена с тази сред хора от същите възрастови групи, които обаче не ядат люто. Установено е, че любителите на лютите чушки имат по-нисък холестерол, подбират по-внимателно хранителния си режим, по-рядко страдат от стомашни, сърдечни или съдови заболявания. В общ здравен план тези фактори им позволяват да живеят с около 13% по-дълго от хората, които не консумират люти чушки.
Като основна причина за удължаващото дните действие на пиперките се счита високото съдържание на капсаицин в тях. Според учените рецепторите, с които той реагира в организма, отключват процеси, които поддържат общото ни здраве. Кой е конкретният механизъм, по който става това, тепърва ще се изяснява, но се знае, че лютите чушки носят и други, много точно изяснени ползи. Те са сред най-богатите източници на витамин С и оказват мощна подкрепа на имунитета и чревните функции.
Няма да е учудващо, ако след края на проучването лютите чушки се превърнат в препоръчителен продукт за включване към ежедневното меню. С лютото се свиква и всеки ще може да се облагодетелства от ползите. Трябва да наблягаме на лютите чушки. Вече и науката доказва, че няма смисъл да си правиме оглушки.
Още полезни здравни новини четете на Puls.bg














Николай Младенов оглавява новия изпълнителен комитет в Газа?
Как кв. "Изгрев" успява да избегне кризата с боклука в София
Кога ще се случи следващото лунно затъмнение
Метеорният поток Геминиди ще достигне своя връх в нощта на 14 декември
Единствена по рода си: В Индонезия се роди бебе от вида гигантска панда
Учените са изумени: Кометата 3I/ATLAS носи ключова за живота молекула
Флик с отлична новина за Барса
Ландо Норис с любопитно признание след триумфа с титлата във Формула 1
Помощник-треньорът на Славия обяви целта на „белите“
Треньорът на Лудогорец проплака след издънката срещу Славия
Дневен хороскоп за 9 декември, вторник
Поверия за ангелската дата 12/12
5 хитри трика, за да ухае домът на Коледа
От България до Южна Корея – истински истории от една българка в Далечния изток
Холтерите като устройства за дистанционен мониторинг
Хранителен режим при атеросклероза
Как влияе на психиката работата от вкъщи?
Инсулинова резистентност и метаболитен синдром – как са свързани?
Остави коментар