IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японци създават бърз лек срещу грипа

28 февруари 2018 06 00

Той ще се лекува за ден

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

В условията на все още неотминал грипен сезон, един от най-тежките за последните години, от Япония пристигат обнадеждаващи вести, че един ден лечението на грипа ще отнема точно толкова – един ден. И това време изобщо не е далеч.

Японски учени съобщават, че се разработва противогрипно лекарство, което успешно ще лекува грипна инфекция само с еднократен прием и в рамките на едно денонощие. От октомври 2015 г. текат всички изискуеми в Япония процедури, необходими за одобряването и пускането му на пазара. Очаква се най-късно до месец май лекарството да е достъпно и да се прилага свободно още от следващия грипен сезон.

Най-популярните противогрипни лекарства, налични досега, изискват поне двукратен дневен прием и показват достатъчна ефективност след минимум 5 дни. Според екипа, разработващ новия продукт, той ще показва същата противовирусна активност още след първата приета доза. Това е изключително предимство, гарантирано от една минимална, но много важна разлика в механизма му на действие спрямо досега прилаганите противогрипни лекарства.

Старите лекарства срещу грип действаха основно чрез блокиране на специфичен протеин (невроаминидаза), откриван по повърхността на вирусните частици и участващ в поразяването на нови здрави клетки в организма и разпространяване на грипната инфекция в тялото. Този механизъм на действие е причина досега прилаганите противогрипни лекарства да се означават именно като невроаминидазни инхибитори.

Повече по темата четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари