IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ 5 на най-мощните антибиотици сред храните

13 март 2018 06 00

Кои са те?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Намираме се в много коварен период от годината – когато основната грипна вълна се оттегля, епидемиите са отменени и заболяемостта от вирусни инфекции намалява. Много позитивен период, стига да не съществуваше един сериозен здравословен риск – рискът от бактериални усложнения на грипа.

В края на макар и топлата зима мерките за засилване на имунитета и предпазване от бактериите трябва да се засилят, защото усложненията след преболедуване от грип понякога се появяват и след седмици.

А какъв по-удобен и безопасен начин за превенция на усложненията, от подбирането на храни, които действат като природни антибиотици?

Всеки може да си набавя редовно природни антибиотици – без рецепта, директно от трапезата, под формата на храни и ароматни подправки. Има няколко доказани такива, които притежават изявено антибактериално действие. Нека изобилстват в менюто ни поне до края на зимата. Напредъкът на медицината няма как да измести полезната стойност на тези храни, подсилена допълнително от един важен факт – нито една бактерия не може да развие резистентност към антибиотичното им действие.

Чесън

Специфичният аромат на чесъна през зимата отстъпва място по важност на мощните му лечебни свойства. Лабораторни изследвания показват, че той е ефективен колкото и пеницилина при лечение на банални бактериални инфекции. В последните години се получават обнадеждаващи данни и за ефективността му спрямо някои супербактерии.

Джинджифил

Той е комплексно, антибактериално, противовирусно и фунгицидно природно средство. Ползва се успешно за допълване лечението на респираторни инфекции и за овладяване на най-показателния им симптом – кашлицата. Клинични проучвания показват, че показва висока активност дори срещу бактериите, причинители на пневмония.

Черен бъз

Дори консервираните продукти от този плод показват висока антибактериална ефективност благодарение на едно основно действие. Черният бъз има мощен имуностимулиращ ефект, който позволява различни типове бактериални инфекции да се овладеят и без прием на антибиотици.

За останалите антибиотици сред храните – четете в puls.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари