IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословно и вкусно смути само с пет лесни стъпки

26 април 2024 08 30

Какво да сложите и какво да избягвате при направата на плодовия шейк

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Забравете за сладоледа и скрежините – няма нищо по-освежаващо от прясно студено смути. Особено през топлите месеци комбинацията от плодове и течност е вкусно средство за рехидратиране. Магазините за смутита обаче могат да не бъдат толкова добър избор, когато търсите най-питателната и здравословна опция. Напитките, продавани там, може да съдържат съставки, които имат много захар, като мед, подсладители или добавена захар. Въпреки че удовлетворяват вкусовите рецептори, сладките напитки не добавят значителна хранителна стойност към менюто ви.

За щастие смутитата са една от храните с най-голяма персонализация. Независимо дали си поръчвате такова в заведение, или си правите у дома, ние ще ви покажем как да сътворите смути, което е вкусно и полезно за вас.

Важни съвети:

► Включете източници на въглехидрати, протеини и мазнини за балансирано смути, което не повишава кръвната захар.

► Плодовете са естествено сладки, така че можете да ограничите добавените захари от подсладители.

► Опитайте някои неочаквани добавки като замразен карфиол, авокадо или листни зеленчуци, за да получите повече хранителни вещества.

Здравословни ли са смутитата?

смути, детокс,

Снимка: iStock

Смутитата могат да бъдат здравословен избор, ако са направени с хранителни съставки. Ключът е да създадете балансирано питие, което означава, че трябва да съдържа въглехидрати, протеини, здравословни мазнини и фибри. Въглехидратите са вашият основен източник на енергия, а някои от тях също осигуряват полезни за червата фибри. Протеинът е от съществено значение за възстановяването на клетките, докато здравословните мазнини ви помагат да се чувствате удовлетворени и насърчават усвояването на хранителни вещества. Заедно тези хранителни групи ви карат да се чувствате сити за по-дълго време и ви осигуряват основни микроелементи.

Съставки, които да включите

И така, как се прави питателно смути? Включете разнообразие от следните съставки, за да задоволите нуждите си от протеини, мазнини и въглехидрати.

Плодове – плодовете добавят естествена сладост, както и хранителни вещества като антиоксиданти и фибри. Изберете вашите любими, като боровинки, ягоди, банан и други. Диетолозите препоръчват замразени плодове, защото добавят фибри и кремообразност.

Зеленчуци – смутитата могат да бъдат добър начин да ядете повече зеленчуци. Замразеният карфиол е любим на диетолозите. Той е мек на вкус, така че няма да го усетите, като в същото време е наситен с хранителни вещества като фибри и витамин С. Можете също така да добавите шепа листни зеленчуци, като спанак или зеле.

Здравословни мазнини – ядковото масло, семената и киселото мляко са отлични примери за здравословни мазнини, които можете и трябва да добавите към вашето смути. Семена от коноп, чиа и лен са някои от любимите ни. Също така може да сложите авокадо заради ползите му за здравето на сърцето и изненадващата кремообразност.

Кисело мляко или извара – някои млечни продукти правят основна разлика в смутито, защото осигуряват протеини и други хранителни вещества. Подобно на киселото мляко, котиджът (извара) е пълен с протеин.

Протеин на прах или пептиди – протеинът може да помогне за компенсирането на захарта в плодовете. Една порция протеин на прах или колагенови пептиди вършат чудесна работа.

Течност – имате нужда от течност, за да смесите вашето смути. Вода, ядково или обикновено прясно мляко са все добри опции.

Може ли смутито да бъде нездравословно?

зелено смути,

Снимка: iStock

Традиционните смутита – направени от плодове и плодов сок – осигуряват въглехидрати и дори прости захари, но им липсват другите основни хранителни вещества. Когато едно смути е направено предимно от въглехидрати, то може да повиши нивата на кръвната ви захар и да причини бърз срив. Тази комбинация може да бъде и с високо съдържание на захар. По същество замразените плодове, смесени с плодов сок, не са балансирана храна. Вместо това изберете триото макронутриенти – въглехидрати, мазнини и протеини – за контролиране на кръвната захар и насърчаване на ситостта.

Съставки, които да избягвате

Нито една съставка не е забранена и можете да приемете балансирана диета, докато се наслаждавате на всички храни в умерени количества. Ако обаче се стремите към най-питателното смути, поставете тези храни в категорията „понякога“.

Твърде много плодове – твърде много от каквото и да било може да бъде лошо, включително плодове. Стремете се към 75-80 грама плодове на смути, тъй като те имат естествено високо съдържание на захар. Когато си правите плодово смути, опитайте да го балансирате с други съставки, които осигуряват протеини и мазнини.

Добавени подсладители – мед, агаве и кленов сироп често се използват за подслаждане на смутита, но това добавя захар. Вместо това разчитайте на съставки, които са естествено ароматни. Ако сте любители на сладкото, една фурма във вашето смути ще свърши работа.

Плодов сок – плодовият сок често се използва за сладост и текстура в магазините за смутита, но това е подъл източник на добавени захари. Вместо това се придържайте към вода или мляко, за да получите правилната консистенция на вашето смути.

Рецепта за здравословно смути

Необходими продукти:

75 грама замразени боровинки или ягоди

1 замразен банан

90 грама замразен карфиол, който можете да замените с авокадо или спанак. 

120 грама кисело мляко за повече протеин

1 до 2 фурми без костилки

1 супена лъжица бадемово или фъстъчено масло

1 мерителна лъжичка шоколадов протеин на прах

240 грама неподсладено прясно мляко

Начин на приготвяне:

Приготвянето на смути е лесно, но може да отнеме малко опити и грешки, за да го направите по ваш вкус. Предпочитанията на всеки варират, но съотношението 2:1 сухи към течни съставки е добро начало.

Стъпка 1: Добавете вашата течност към блендер.

Стъпка 2: Добавете останалите съставки с помощта на мерителна везна или чаша.

Стъпка 3: Поставете капака на блендера и пасирайте на висока скорост за около 30-60 секунди или докато сместа стане гладка.

Стъпка 4: Ако смутито е твърде гъсто, добавете малко течност и отново блендирайте, докато стане гладко.

Стъпка 5: Прехвърлете смутито в подходяща чаша и се насладете на освежаващия и питателен вкус.

За още здравословни съвети и полезни храни последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари