IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ежедневните грешки, които състаряват кожата ни

1 юни 2018 07 20

Движите ли се достатъчно

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Състоянието на кожата, особено на лицето, издава годините ни. За много от нас не е важно как изглеждат отвън, а по-скоро как се чувстват отвътре. Каквото и да правим, няма как да спрем хода на времето.

С напредването на възрастта кожата претърпява промени – липсата на колаген в нея причинява бръчки и фини линии, еластичността ѝ намалява. Има някои мерки, които може да предприемем, за да забавим този неизбежен процес. Например да помислим какво от ежедневните ни навици спомага да изглеждаме по-стари отколкото сме всъщност:

Тютюневият дим уврежда най-много сърцето и белите дробове. Пушенето крие риск от рак и променя значително състоянието на кожата. Затова пушачите от години изглеждат много по-стари на външен вид. Причината е, че топлината от цигарата директно изгаря кожата, намалява нивата на витамин А и влагата в клетките, води до отпускане и поява на бръчки. Освен това тя губи руменината си и изглежда по-бледа, появяват се тъмни кръгове под очите.

Повечето от нас смятат, че ексфолирането елиминира мъртвите клетки по кожата. Това твърдение е вярно, но прекомерното ексфолиране може да попречи на кожата да задържа достатъчно вода, което я прави суха на вид и допринася за образуването на бръчките. За да имаме хубава и здрава кожа, са ни нужни до две такива почиствания на седмица, като след тях кожата трябва да се овлажни допълнително с подходящ лосион за тяло.

Ние използваме почистващи препарати и козметика поне няколко пъти седмично. Но в тях има доста агресивни съставки, които могат да отстранят естествените липиди на кожата и да я състарят. Ако купуваме лосион за тяло, тоалетно мляко, слънцезащитен крем, различни парфюми, трябва да се съобразяваме с това към кои неща сме алергични и какъв тип е кожата ни.

В края на пролетта и лятото нуждата от слънцезащитни продукти се засилва. Последните проучвания показват, че 70% от стареенето на кожата е причинено от вредните слънчеви лъчи, които проникват в нея и спомагат за отделянето на повече свободни радикали. Ако кремът или спреят не е съобразен с типа кожа, няма достатъчно висок слънцезащитен фактор, изгарянето ще е налице.

При хората, които имат проблеми със съня, се наблюдава промяна в състоянието на кожата. Процесът на обновяване на клетките се забавя, тя става по-сива и подпухнала. Колкото по-качествен сън имаме, толкова по-голямо количество мелатонин (хормон на съня) произвежда тялото. Той се смята за мощен антиоксидант, който подмладява клетките и прави кожата по-сияйна и румена.

Липсата на физическа активност е друга грешка, която води до състаряване. Движението на тялото спомага за обновяването на клетките и подобряване на притока на кислород в кръвта. За да изглеждаме и да се чувстваме по-добре, може да отделим по 20 минути за разходка на ден или да тренираме някакъв спорт поне два пъти седмично.

Ежедневието на много хора е много стресиращо, но когато положението излезе извън контрол, напрежението и лошите емоции водят до прегряване, депресивно състояние и нарушения на съня, които състаряват преждевременно. Всеки от нас трябва да намери свое занимание за свободното време, с което да отработва стреса.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари