Когато човек има проблеми с храносмилателната система, първото нещо, което може да направи, е да приема храни, богати на пробиотици. Смята се, че този вид бактерии подпомагат работата на чревната флора, особено след приема на антибиотици, които я нарушават.

Израелски учени обаче твърдят, че това съвсем не е така. Според тяхното проучване, цитирано от Би Би Си, те са безполезни.

Установено е, че пробиотиците пречистват тялото като неутрализират и извеждат натрупаните токсини, част от които са от медикаменти. По данните от изследването на института „Вайцман“, това не се случва при всеки организъм.

Учените са проследили какво се случва с група от доброволци след като са употребили различни пробиотици. Те проверяват дали 11 полезни бактерии, сред които лактобацилус и бифидобактерия, променят храносмилателната система като създават специални колонии.

Резултатите показват, че половината от тези пробиотици направо се изхвърлят от организма. Има и такива, които остават, но за много кратък период от време, което не предизвиква никаква положителна промяна на чревната флора, защото съществуващите в нея микроби ги изместват.

Още по темата

При част от участниците в проучването, приемали антибиотици, има стряскащи резултати. Оказва се, че пробиотиците, които са изпили след приема на въпросните медикаменти, не само не им помагат, а дори забавят възстановяването на полезните бактерии.

Пробиотиците на бъдещето трябва да са съобразени с индивидуалните нужди на всеки един човек, категорични са от института „Вайцман“.