Ако през последните няколко месеца сте натрупали повечко килца и искате да отслабнете, то балансираният хранителен режим е идеалният начин да стартирате. Витамини, минерали, фибри, антиоксиданти, са веществата, от които най-много се нуждаете през този сезон. Ще ги намерите в зеленчуците.
Похапването на зеленчуци през зимата насърчава работата на имунната система. Ниското съдържание на холестерол в тях ги прави част от множество диети. Броколите, обикновеното или брюкселското зеле, карфиолът, спадат към семейството на кръстоцветните зеленчуци, които консултантите по хранене препоръчват за „борбата с килограмите. Ето защо:
Броколи
Те са подвид растение от семейство Кръстоцветни. Освен заради изключителния им вкус, те трябва да се консумират по-често, защото са мощен антиоксидант, който пречиства тялото. Зеленчукът помага за намаляване на холестерола, добър е за здравето на сърцето и костите, контролира кръвното налягане.
Броколите са нискокалорични и нискомаслени зеленчуци, но в същото време те са с високо съдържание на фибри, което е много важно за пълноценното хранене. Попаднали в организма, те засищат за по-дълго време. Голямото количество на протеини ги прави предпочитана храна от вегани и вегетарианци.
Зеле
И то спада към кръстоцветните зеленчуци. Както всички останали, то също е богато на антиоксиданти и витамини. Смята се, че киселото зеле е много по-полезно от прясното за намаляване на излишните килограми. Причината е, че ферментацията му се извършва с помощта на пробиотици. А те имат важна роля за метаболитните процеси.
Консумацията на нискокалорична храна като зелето е за предпочитане през този сезон. Тя намалява нуждата на тялото да се храни на по-кратки интервали. Специалистите по хранене и диетика дори препоръчват приема на супа от зеле и пиенето на зелев сок на гладно.
Брюкселско зеле
То е с високо съдържание на протеини, витамините К и С, фибри, както и много малко мазнини. Може да се сготви в комбинация с пиле, риба и месо, за да добавите и аминокиселини към менюто си. В брюкселското зеле има високо съдържание на минерали като калций и калий. 100 грама от кръстоцветния зеленчук съдържат само 50 калории. Затова е перфектно за консумация от хора, които искат да отслабнат и спортуват.
Карфиол
Той е отличен източник на антиоксиданти и има високо съдържание на холин – вещество, което ускорява метаболизма и е полезно за клетъчните мембрани. В 100 грама карфиол има само 25 калории. Поради голямото количество на влакна в него, той създава усещане за ситост. Може би не всеки знае, но около 92% от теглото на карфиола е вода. А тя също е важна за хидратацията на тялото и подобряването на метаболизма му.
Четете още:
3 грешки, които правите в опита си да отслабнете
Коментари