Нарът е един от плодовете, който може да консумирате през този сезон, за да се предпазите от вируси. Може би заради по-трудното белене и нужда от плюене на семките от зърната, много хора избягват да го купуват. А трябва, защото е изключително полезен.
В 100 грама нар има само 85 калории, което ги прави идеални за диетични режими. Само една малка купичка със зърна доставя 10% от количеството диетични фибри, които са необходими на организма за деня, както и други важни хранителни вещества като фитохимикали, танини, летливи органични киселини и антиоксиданти.
Фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, витамините C, K и Е, са други важни вещества, които се съдържат в нара.
Мед и джинджифил гонят вирусите
Кои са най-големите ползи за здравето от похапването на нар?
Пълен с антиоксиданти, плодът се грижи за кожата. Те пречистват кожните клетки от замърсявания, предотвратяват появата на бръчки и пигментни петна. Пиенето на сок от нар поддържа кожата по-здрава и млада.
Танините и някои фенолни съединения, открити в нара, намаляват възпалението, болката и раздразнението по кожата. Освен това подобряват работата на имунната система.
По-голямата част от зърната са изградени от вода, диетични фибри и витамини, които в комбинация подобряват работата на метаболизма и водят до намаляване на теглото.
Освен че подобряват състоянието на кожата, антиоксидантите в нара се свързват с подобряване на мозъчните функции. Доказано е, че засилват паметта и концентрацията. Друго тяхно предимство е, че намаляват риска от появата на невродегенеративни заболявания.
Диетичните фибри в нара намаляват нивата на лошия холестерол и регулират кръвното налягане. Това е предпоставка за здраво сърце и понижен риск от сърдечен удар или инсулт.
Въпреки изброените ползи, нарът може да доведе до странични ефекти, ако прекалявате с консумацията му. Хората, които имат по-ниско кръвно налягане, е по-добре да избягват плода. Също важи и за онези, които страдат от алергии.
Яжте дюли, за да подсилите организма през есента
Коментари