IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детокс за 7 дни: Как да прочистите тялото?

11 декември 2018 12 45

Пийте достатъчно вода

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Независимо от това каква храна приемаме, въздухът, който дишаме, козметиката и почистващите препарати, които използваме, съдържат токсини, които се натрупват в тялото. Разбира се, то има своя детоксикираща система, благодарение на която изхвърля част от вредните елементи, но това става по-бавно.

В края на декември всички хора празнуват, сядат на големи трапези и обикновено прекаляват с консумацията на по-тежки храни. Ето защо в началото на годината организмът ни се нуждае от по-лек хранителен режим и пречистване.

Според специалисти по хранене и диетика, най-лесният начин за детокс на тялото е здравословна диета. Първата стъпка към това е да елиминирате от менюто си вредните храни като чипсове, снаксове и десертчета, които са пълни с трансмазнини. За да се чувствате по-добре, да имате повече енергия и да се отървете от токсините, е най-добре да минете на диета.

Детоксикираща диета за 7 дни. Какво да ядете?

Плодове – те са богат източник на разтворими и неразтворими фибри. Освен това са пълни с вода, която подпомага хидратацията.

Зеленчуци – доставят на тялото както диетични фибри, които насърчават отделителната система, така и фитохимикали. За предпочитане е да ядете биопродукти, които не са третирани допълнително с препарати.

Протеини – те са от особено значение за детоксикацията на клетките в черния дроб. За целта яжте повече морски дарове, по-мазни риби (богати и на омега-3 мастни киселини) и говеждо месо, най-вече телешко.

Билки и подправки – кимион, червен или черен пипер, босилек, чубрица. Всички те са натурално средство за подсилване на имунната система и намаляват възпалението в тялото при повече токсини.

Детокс съвети за всеки ден

1. Пийте лимонов сок всяка сутрин. Идеалният начин да пречистите тялото преди закуска. Може да изцедите един лимон и да го изсипете в чаша топла вода.

2. Движете се повече. Потенето при спортуване помага на тялото да изхвърли по-лесно токсините чрез потта. Освен това насърчава топенето на мазнините.

3. Яжте по-свежа храна. По време на детоксикиращата седмица е за предпочитане да ядете чиста храна, която не е минала термична обработка, за да запази повече от полезните си свойства, помагащи за пречистването.

4. Здрав дух, здраво тяло. За да прочистите организма на 100%, трябва да прочистите и мисленето си. Медитирайте всеки ден по 15 минути. Пробвайте няколко техники на дишане, които ще ви помогнат да релаксирате след напрегнатия ден.

5. Пийте повече вода. Тя подобрява прочистването на бъбреците от токсините. За 7 дни може да пиете между 2 и 3 литра вода или от любимия чай, за да изхвърлите по-бързо вредните елементи, натрупани в тялото.

6. Спете достатъчно. Ако искате по-качествена детоксикация, изградете си режим на лягане и ставане, за да се наспивате и да сте отпочинали.

7. Намалете излагането на вредни химикали. Няма да ви стане нищо, ако една седмица не чистите с препарати или изхвърлите старите пластмасови кутии, в които слагате обяда си.

Детокс с чай: Кои билки да използвате?

Детокс от социалните медии

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари