Случвало ли ви се е да седите на дивана, да плачете и да си похапвате шоколад, за да се почувствате по-добре? Всеки е имал такива моменти. Първосигналната реакция на повечето от нас срещу болката е успокояването с вредна храна.
Това, което ви се иска да похапнете невинаги е онова, от което всъщност тялото има нужда. Понякога различните емоции ни карат да консумираме различни неща и това има своето логично обяснение. Според изследователи от университета „Корнел“, когато сме оптимистично настроени и щастливи от живота, тогава сме по-склонни да се храним по-здравословно. Те предполагат, че това може би се дължи на факта, че когато психичното ни здраве е отлично, физическото също. Според друго проучване от 2009 г., публикувано в „Journal of Consumer Research“, хората са склонни да си купят здравословна храна, ако научат, че тя ще им помогне да се чувстват по-добре за по-дълго време.
Как различните емоции влияят на храненето?
Яд – вредна храна за оцеляване
Може би няма да се изненадате, защото всеки от нас е изпадал в това състояние. При такава негативна емоция човек се чувства потиснат, няма настроение, целият свят му е крив и не внимава какво слага в устата си. Ядосаният човек поглъща сандвичи, хамбургери, пържени картофки и всякакви други вредни храни. Те му носят ситост и моментно удовлетворение, но после причиняват проблеми със стомаха и затлъстяване.
Нещастие – по-обилно ядене/сладко
Когато някой е нещастен, не мисли трезво за нещата и може да допусне множество грешки, една от които е да не обърне внимание с какво се храни. Освен че в такъв момент яде повече сладки неща, тестени изделия и други вредни храни, приема по-голямо количество от необходимото. Това може да доведе до чести преяждания, особено вечер. По-конкретно за шоколада и сладоледа, много хора ги ядат, защото смятат, че така ще се почувстват по-щастливи.
Според проучването на университета „Корнел“, 38% от участниците, които са гледали тъжен филм, са яли повече пуканки в сравнение с групи, които са ги консумирали по време на комедия.
Щастие – повече ядене
„Поръчвай каквото си искаш, днес аз черпя!“. Така говорят рождениците или въобще хората, които празнуват по някакъв повод. Те са щастливи и искат да споделят емоцията си с приятелите. В такива случаи човек е склонен да отрупа масата си с ядене, нищо че не може да изяде и половината. Тези моменти са извинение за някои да прекалят със сладкото, мазните меса или алкохола, защото си казват „днес ми е простено“.
Специфични емоции – специфични аромати и текстури
Според специалиста по отслабване д-р Лиза Спангъл, различните видове аромати и текстури, които има в храната ни, се дължат на специфичните емоции, които бушуват в нас. Например, ако копнеете за хрупкав чип за закуска – нещо, което бързо ще сдъвкате със зъби и смелите, това е продиктувано от чувството на неудовлетвореност. От друга страна, ако е нещо от сорта на паста, баничка или сладолед, най-вероятно сте в депресивно настроение, скучаете или сте самотни. Също така подправянето с люто може да е знак, че се нуждаете от промяна.
Какво се случва в тялото, ако ядете джинджифил всеки ден?
5 здравословни навика, които саботират отслабването ви
Детокс за 7 дни: Как да прочистите тялото?



                    
 
            
                        









                            
                            
                            
                        
                        
                        
            
                                Осъдиха мъж за зверското убийството на майка си с нож                            
                                Малдивите налагат строги забрани за пушене за родените след 2007 г.                            
                                "Да, България": Бюджет 2026 е най-лошият от Жан-Виденово време насам                            
            
                                В монголската пустиня издигат „марсиански“ лагер                            
                                Тъмната материя се подчинява на гравитационни „кладенци“                            
                                SpaceX изстреля в Космоса изцяло турски спътник                            
                                Бобровата луна: Най-близката суперлуна за 2025 г. ще озари небето тази седмица                            
            
                                Звезда на Барса хленчи, че е в отбора на FIFPro                            
                                Става страшно: От Локо Пловдив изригнаха срещу БФС                            
                                Едуард Алексанян: SENSHI е мястото, където израснах като боец                            
                                Нов проблем за Левски преди дербито с ЦСКА                            
            
                                Сила на всяка възраст – 3 причини жените да вдигат тежести                            
                                5 тенденции за есента – директно от Париж!                            
                                7 апетитни рецепти с тиква                            
                                6 плода срещу ракови заболявания, според специалисти                            
            
                                Захарен диабет тип  I  при деца - хранене и инсулинолечение                            
                                В УМБАЛ „Света Марина“ – Варна спасиха петдневно бебе с рядка вродена аномалия                            
                                Европейската седмица на фертилността започна под мотото „С факти напред – образование и информация“                            
                                Неуспешните инвитро опити: как да не загубиш надежда?                            
            
				    
      Остави коментар
  
        
            titia        
         ( преди 6 години )