Случвало ли ви се е да седите на дивана, да плачете и да си похапвате шоколад, за да се почувствате по-добре? Всеки е имал такива моменти. Първосигналната реакция на повечето от нас срещу болката е успокояването с вредна храна.
Това, което ви се иска да похапнете невинаги е онова, от което всъщност тялото има нужда. Понякога различните емоции ни карат да консумираме различни неща и това има своето логично обяснение. Според изследователи от университета „Корнел“, когато сме оптимистично настроени и щастливи от живота, тогава сме по-склонни да се храним по-здравословно. Те предполагат, че това може би се дължи на факта, че когато психичното ни здраве е отлично, физическото също. Според друго проучване от 2009 г., публикувано в „Journal of Consumer Research“, хората са склонни да си купят здравословна храна, ако научат, че тя ще им помогне да се чувстват по-добре за по-дълго време.