IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са предимствата за тялото от уроците по танци?

27 март 2019 06 40

Играйте за по-стройна фигура и добро настроение

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Пролет е и умората чука на вратите ни. Повечето от нас все още не могат да свикнат с рязката промяна на температурите и се чувстват лениви. За да се справим по-лесно с предизвикателствата на новия сезон, се нуждаем от достатъчно движение, прясна и здравословна храна, качествен сън и положителни емоции.

Сигурно неведнъж сте си казвали, че спортуването във фитнеса или тичането в парка не е за вас, но все пак ви трябва някаква активност, с която да изхабите излишната енергия и натрупаното напрежение. Ето защо може да пробвате с уроци по танци.

Свободно време, подходящи обувки и дрехи, както и желание, са основните неща, които ще ви трябват за начало. Първата загрявка може да ви се стори най-сложното нещо на света, но не бързайте да се отказвате. „Вдигай краката!“, „Не гледай в земята“, „Оправи ръцете“, „Не говори“, са част от изразите, които ще чувате в следващите няколко посещения. Ще се спъвате, ще ви настъпват, ще се потите целите, но и ще се усмихвате.

Без значение дали сте избрали народни танци или някой друг стил, уроците ще променят не само тялото ви, но и вашето мислене. Дори и да казвате, че имате два леви крака, танцуването носи своите предимства на тялото и скоро ще ги усетите сами. Ето кои са те:

Сближава хората

Общувате ли достатъчно с хората? Дори и да имате много приятели, няма нищо по-хубаво от това да срещнете нови хора и обогатите социалния си кръг. Ако пък се чувствате самотни, ходенето на танци ще ви помогне да изпитате повече положителни емоции. Танцуването в група или с партньор определено сближава. Кой знае, на дансинга може да срещнете бъдещото си гадже или да се запознаете с новите си съседи.

Намалява стреса

Този вид движение е един от най-лесните начини да облекчите напрежението. Всеки има тежки работни дни след които не му се прави нищо. В повечето случаи изнервеният и стресиран човек се прибира у дома и започва да се кара с близките си под въздействие на негативните емоции. Но това може да доведе до по-сериозни конфликти, които никой не обича. Вместо да се пльоснете на дивана или да се заядете с половинката за вечерята, пийнете малко вода, отпочинете си и отидете на танци. Само след няколко минути в танцуване ще усетите как стресът „си отива“ от вашето тяло. Почнете ли да се забавлявате и не осъзнаете колко бързо е минал един час, то наистина сте успели да се освободите от неприятния товар.

Покачва настроението

Премахването на стреса е предпоставка за по-добро настроение. Може да сте потни, със зачервени бузи и разрошена от танци коса, но след края на урока ще излезете с усмивка на лице от залата. Това, че сте научили нов танц, че сте помогнали на някого да навакса или че просто сте оползотворили добре 1 час от свободното си време, увеличава ендорфините в тялото (хормони на щастието), които са отговорни за положителните емоции.

Подобрява физическата сила

Танците са едно от малкото неща, чрез които ще натоварите всяка част от тялото. Те ви позволяват да работите за извайването на краката, ръцете, корема, дори гърба. Всичко зависи от движенията, интензитета на урока, както и честотата на посещенията.

Усъвършенства гъвкавостта и баланса

Заниманието може да ви накара да се движите по начин, който преди това не сте познавали. Ако при започване на уроците сте били тромави, постепенно ще усетите как това се променя. С различните елементи ще подобрите координацията на тялото в пространството. Ще се бутате и настъпвате, няма да можете да се приземявате добре при скок, но това бързо ще отмине с усъвършенстването ви.

Грижи се за здравето на сърцето

При всички стилове танци дишането е много важно. За да се справяте, трябва да се научите и как да го правите правилно. Не може да свикнете с бързината на Чичовото хоро, например, ако не си поемате достатъчно дъх когато трябва. Танцуването засилва сърдечния ритъм и носи дългосрочни ползи за състоянието на сърцето.

Повишава паметта и концентрацията

Ползите от уроците по танци не са просто физически. Танцьорите трябва да използват ума си, за да не грешат. Те непрекъснато броят тактовете и мислят за различни неща – как да се синхронизират с другите, къде да им стоят ръцете, когато да вдигнат партньора във въздуха... От друга страна показването и разучаването на нови стъпки развива паметта и концентрацията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари