IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Велики четвъртък: С какво да заместим вредните бои?

25 април 2019 08 40

Има много естествени багрила, казва нутриционист

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Велики четвъртък е. Може би много от вас са станали в ранни зори, за да боядисат яйцата, но със сигурност има и други, които ще го направят след работа или в събота.

Вместо да купувате изкуствени бои от магазините, може да се доверите на много естествени багрила, които не съдържат консерванти и други вредни съставки.

„Всички тези Е-та в състава на боите има опасност да проникнат през порите на яйцето. Факт е, че Е102, Е110, Е333 – това са бои, които в някои европейски страни са забранени. Те са доказани алергени и за хора, които страдат от алергии, могат да доведат до дискомфорт“, обясни нутриционистът Яна Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Първото яйце трябва да бъде червено. То символизира Христовата кръв и се държи в дома до другия Великден. За да получите този цвят, може да използвате водата от сварено цвекло или боровинки. За да стане той по-наситен, е добре да се постави малко оцет в нея.

По думите на Данаилова, естествените багрила не могат да хванат толкова бързо и е нужно яйцата да стоят по-дълго време за по-добър резултат.

„Няма риск за здравето ни. Отнема време, но в крайна сметка така се връщаме към изконните български традиции“, обяснява още тя.

Четете още:

Какви вредни съставки крият купешките козунаци?

Как да си украсите яйцата като миньони?

Връщане към традициите: Шарене на яйца с восък

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари