IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 храни, които да ядете сурови

20 юли 2019 05 00

По-полезни са без термична обработка

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Как приготвяте храната си лятото? Дали заради горещините или за да се хранят по-здравословно, много хора избягват да готвят през лятото. Няма нищо по-хубаво от свежа салата за обяд или задушени зеленчуци за вечеря.

Пърженето, варенето и претоплянето на някои продукти може да е причина те да загубят полезните си качества. Според специалисти по хранене и диетика, термичната обработка на храните нарушава количеството на витамин С и В. Затова те препоръчват да консумираме повече зеленчуци и ядки сурови. По този начин ще се възползваме в максимална степен от нутриентите в тях.

Ето няколко храни, които е по-добре да хапвате сурови през този сезон:

Броколи

Зеленчукът е пълен с витамин С и калций. Също така е богато на химичното съединение сулфорафан, което понижава високото кръвно и се грижи за здравето на сърцето. Доказано е, че варени, броколите съдържат с до 30% по-малко сулфорафан.

Плодовете и зеленчуците, които предпазват най-много здравето

Кокос

В момента кокосовото брашно се използва от много хора, които са на кето диета или не приемат глутен. Има и така наречения кокосов чипс, който представлява тънки парченца кокос, запечени на фурна със сол. Според специалистите, кокосът трябва да се яде суров, защото в него има голямо количество електролити. Той е източник на полезни мазнини.

Ябълки

Ябълките могат да причинят дразнене или подуване на корема, но са много полезни, защото са пълни с витамини и диетични фибри. Много хора ги пекат на фурна или ги слагат като съставна част от различни десерти. Но по този начин съдържат повече калории и въглехидрати.

Храни, които не трябва да ядете на гладно

Чушки

По-светлите чушки съдържат голямо количество витамин С. Според експерти от Националния институт по здраве на САЩ, приготвени на по-висока температура, чушките загубват полезния нутриент, защото той е много чувствителен на топлина.

Ядки

Да, ядките са много полезни и могат да бъдат част от междинните ви хранения по време на диета. Може да предпочитате печените или пържените, но за да бъдете здрави, ги яжте сурови. Така те съдържат повече желязо, магнезий и фосфор.

Въпреки че е по-добре да ядете ядките сурови, не забравяйте, че някои съдържат ципа, която дразни стомаха и трябва да се отстрани. За целта ги накиснете няколко часа предварително и после ги обелете.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари