IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лимонада от лавандула помага при главоболието и стреса

25 юли 2019 07 30

Може дори да си я направите у дома

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако имате чести главоболия или нивата ви на стрес са сериозно повишени, то една лимонада от лавандула може да ви е от полза. Лавандуловото етерично масло може да се използва за подобряване на психическото и физическото здраве.

То е сред най-леките, но в същото време най-силни етерични масла, което го прави задължителна съставка във всяко домакинство. Освен че се бори с главоболието и стреса, то помага и при проблеми със съня, махмурлук и депресия.

Лавандуловото масло е сложна химическа структура, която се състои от над 150 активни съставки. Това обяснява и неговата ефективност и способност да помага при множество заболявания. То има антисептични, противовъзпалителни, антибактериални и други полезни свойства.

Според учени от Флорида, маслото помага и за намаляване нивата на стрес и тревога. Изследване сред студенти, които се явяват на тест, показало, че то понижава пулса и ги държи по-спокойни по време на изпита. Също така лавандуловата ароматерапия е ефикасна при справяне със стресови ситуации.

За щастие е много лесно да си направите лимонада от лавандула дори и вкъщи. Необходими са ви следните съставки:

1 чаша натурален пчелен мед

12 чаши вода

1 капка лавандулово етерично масло

сок от 6 лимона

Начин на приготвяне:

Намерете голям съд, в който да смесите всички съставки добре. След като сте готови, проверете дали се нуждаете от още мед или вода. Важното е да ви е вкусно. Преди да консумирате лимонадата, оставете я да престои 1 час. Хубаво е да я оставите в хладилника, за да е свежа.

Освен за лимонада, може да използвате етеричното масло от лавандула и за други цели. Хубаво е за лечение на суха кожа като сложите около 6 капки от маслото във ваната си.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари