Повечето хора купуват подправки и ги ползват с месеци. Тъй като шкафът им е препълнен с различни бурканчета, те невинаги могат да видят червения пипер, който е в изобилие и купуват още. Така с времето се натрупват повече пакетчета, на които бързо им изтича срокът на годност. Да, това са онези малки цифри отстрани, които едвам се виждат с очила.
Ако готвенето е вашата страст, сигурно искате да си вземете специални контейнерчета, където да съхранявате различните подправки. Добре подредени, те ще са ви подръка за следващата вкуснотия, която искате да забъркате. Въпросът е дали ще помните срока на годност на всичките? Едва ли. Дори и да са в опаковките им, едва ли човек е толкова стриктен, за да следи кога са произведени.
Развалят ли се подправките?
Както всички други храни, подправките си имат срок на годност и не бива да се използват след изтичането му. Е, някои стават на вкус, но могат да причинят алергии и други раздразнения. Ако се чудите дали да изхвърлите брашното или червения пипер, за които не помните кога точно сте ги купили, първо ги помиришете. По-странният мирис е знак, че те са се развалили. Иначе дори и да има промяна в цвета на някои, ако миризмата е приятна, може да ги използвате.

Източник: IStockphoto
Колко често трябва да купувате нови подправки и билки?
Правилото е да чистим основно шкафчето с подправки поне веднъж годишно. Ако в един момент при готвене не можете да си намерите черния пипер или пък ригана, то е време да сложите ред.
Още преди да купите нещо, проверете срока на годност. Гледайте той да е по-дълъг, за да ползвате продукта за по-дълго време. Така например предварително смлените подправки имат по-кратка трайност – до 2-3 години, докато някои неща, които са цели, например дафинов лист, издържат много повече.
Според специалисти по хранене, най-добре е да не купуваме твърде много подправки, защото някои от тях може да се ползват само 1-2 пъти. Ако имате възможност, ползвайте пресните подправки за сезона или си слагайте нарязани на ситно за замразяване в хладилника. Например копър и магданоз.
Как да ги съхранявате?
Ако искате да запазите аромата на чубрицата, с която овкусявате боба или босилекът да ухае все едно току-що сте го откъснали, инвестирайте в кутийки, които се затварят плътно. Добре е те да са с гума, която прилепва плътно и не позволява на кислорода да влиза в съда.
Не забравяйте, че подправките не трябва да стоят в шкафа, който е върху печката. В него не бива да влиза влага или топлина. Това ще промени полезните свойства на продуктите. 
Ако искате да готвите вкусни манджи, никога не изсипвайте подправката директно върху врящата на котлона храна. Така парата попада в бурканчето и променя качеството.



                    
 
            
                        









                            
                            
                            
                        
                        
                        
            
                                Ново начало в любовта за три зодии след 4 ноември                            
                                Радев връчи българския флаг на проф. Пимпирев и 34-ата ни полярна експедиция                            
                                Трима ранени при катастрофа на пътя Плевен - Бяла                            
            
                                SpaceX изстреля в Космоса изцяло турски спътник                            
                                Бобровата луна: Най-близката суперлуна за 2025 г. ще озари небето тази седмица                            
                                Blue Origin проведе успешен тест на ракетата New Glenn                            
                                Хората са обречени на самота във Вселената заради ограниченията на разума                            
            
                                Треньорът на Реал Мадрид защити звезда на Ливърпул                            
                                Страхотна новина за Байерн Мюнхен                            
                                Дейвид Бекъм ще получи рицарското си звание                            
                                Трансферно разочарование напуска Реал Мадрид в посока Лига 1                            
            
                                5 тенденции за есента – директно от Париж!                            
                                7 апетитни рецепти с тиква                            
                                6 плода срещу ракови заболявания, според специалисти                            
                                Георги Господинов и Георги Мишев са носители на награда „Перото“                            
            
                                През ноември отбелязваме Световния месец за борба с белодробния карцином                            
                                Защо да хапваме бадеми?                            
                                Бързо омазняваща се коса – какво е решението?                            
                                Мъжете се нуждаят от повече тренировки от жените, за да поддържат сърцето си здраво                            
            
				    
      Остави коментар