Повечето хора купуват подправки и ги ползват с месеци. Тъй като шкафът им е препълнен с различни бурканчета, те невинаги могат да видят червения пипер, който е в изобилие и купуват още. Така с времето се натрупват повече пакетчета, на които бързо им изтича срокът на годност. Да, това са онези малки цифри отстрани, които едвам се виждат с очила.
Ако готвенето е вашата страст, сигурно искате да си вземете специални контейнерчета, където да съхранявате различните подправки. Добре подредени, те ще са ви подръка за следващата вкуснотия, която искате да забъркате. Въпросът е дали ще помните срока на годност на всичките? Едва ли. Дори и да са в опаковките им, едва ли човек е толкова стриктен, за да следи кога са произведени.
Развалят ли се подправките?
Както всички други храни, подправките си имат срок на годност и не бива да се използват след изтичането му. Е, някои стават на вкус, но могат да причинят алергии и други раздразнения. Ако се чудите дали да изхвърлите брашното или червения пипер, за които не помните кога точно сте ги купили, първо ги помиришете. По-странният мирис е знак, че те са се развалили. Иначе дори и да има промяна в цвета на някои, ако миризмата е приятна, може да ги използвате.

Източник: IStockphoto
Колко често трябва да купувате нови подправки и билки?
Правилото е да чистим основно шкафчето с подправки поне веднъж годишно. Ако в един момент при готвене не можете да си намерите черния пипер или пък ригана, то е време да сложите ред.
Още преди да купите нещо, проверете срока на годност. Гледайте той да е по-дълъг, за да ползвате продукта за по-дълго време. Така например предварително смлените подправки имат по-кратка трайност – до 2-3 години, докато някои неща, които са цели, например дафинов лист, издържат много повече.
Според специалисти по хранене, най-добре е да не купуваме твърде много подправки, защото някои от тях може да се ползват само 1-2 пъти. Ако имате възможност, ползвайте пресните подправки за сезона или си слагайте нарязани на ситно за замразяване в хладилника. Например копър и магданоз.
Как да ги съхранявате?
Ако искате да запазите аромата на чубрицата, с която овкусявате боба или босилекът да ухае все едно току-що сте го откъснали, инвестирайте в кутийки, които се затварят плътно. Добре е те да са с гума, която прилепва плътно и не позволява на кислорода да влиза в съда.
Не забравяйте, че подправките не трябва да стоят в шкафа, който е върху печката. В него не бива да влиза влага или топлина. Това ще промени полезните свойства на продуктите.
Ако искате да готвите вкусни манджи, никога не изсипвайте подправката директно върху врящата на котлона храна. Така парата попада в бурканчето и променя качеството.














Десетки шофьори са хванати да карат пияни или дрогирани
Три зодии получават каквото искат на 10 ноември
Тайните бункери на Москва: Сталин командвал от 65 метра под земята (+СНИМКИ)
MeerKAT засече радиосигнал от междузвездната комета 3I/ATLAS
Неочаквано откритие: Момиче намери на плажа следи от гигант на 200 млн. години
Канадски учен твърди: Извънземни се крият на Луната и шпионират Земята
Учени откриха „блуждаеща“ планета, която поглъща 6 млрд. тона вещества в секунда
Мнението на Gol.bg за Вечното дерби: Целта оправдава средствата
ЦСКА за Вечното дерби с Левски: Скандално съдийство
Голяма драма: Славия обърна Монтана с два гола след 87-ата минута
ВИДЕО: Левски - ЦСКА
Седмична таро прогноза за 10 – 16 ноември
Трапезата на Свети Мина
Какво да хапвате за здраво сърце, бъбреци и кожа?
Стек хапки с чесново масло и зелен фасул
Епидемия от самота и отсъствие на принадлежност мъчи съвременния човек
Приемът на мелатонин се свърза с повишен риск от сърдечна недостатъчност
Доц. д-р Красимира Христова с международно признание на световния форум по хипертония в Китай
Мобилни екипи на Националния център за психосоматика осигуряват психологична грижа за пациенти с тежки заболявания в София
Остави коментар