За по-дълготраен живот, специалистите препоръчват консумацията на чесън. Причините, според тях са в съдържащите се в него фибри, които увеличават „добрите“ бактерии, съобщи в. „Mirror“.
Според експертите, те изместват вредните бактерии, които допринасят за всякакви болести – от рак и деменция до затлъстяване и психични проблеми. Микроорганизмите в тялото, като бактериите, имат 10 пъти повече клетки и 100 пъти ДНК от приемника. Затова е естествено те да са с важна роля за регулирането на всичко – от метаболизма до имунната система.
Учени от университета в Амстердам изследваха съдържанието на фибри в храните и установиха, че само цикорията съдържа повече от полезните олигозахариди от чесъна. Те са в изобилие също в праза, кромида, ангинарите (артишок), аспержите, пшеницата, овесените ядки и бананите.
Според проф. Ерик Класен от екипа менюто с повече зеленчуци и по-малко захар е най-добро за бактериите в червата.