IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко често трябва да перете чаршафите си?

1 декември 2019 09 00

Не дръжте твърде износено спално бельо

Istockphoto

Колко често перете завивките си? Косата на човек се омазнява на втория ден след измиване, той се поти по време на сън или спи с мръсни чорапи. Това налага поддържането на хигиена и смяна на чаршафите и калъфките поне на две седмици. Но знаем, че не всички го правят. Дали защото ги мързи и бързат да си легнат, или просто са по-мърляви, те могат да спят с едно спално бельо повече от месец.

Според проучване, американците перат чаршафите си средно на 24 дни. Според Лаура Гудман, старши учен във Fabric Care, някои хора не усещат собствената си миризма и не смятат за нужно да сменят завивките си. Независимо дали миришат лошо или не, чаршафите, които се ползват повече от седмица, могат да причинят здравословни проблеми като раздразнение по кожата, акне и алергични реакции, предизвикани от акарите – миниатюрни животни, които живеят в тях и прахта в дома.

Колко често трябва да сменяме чаршафите?

спално бельо

IStockphoto

Няма гласно правилно, но е прието, че е препоръчително на всеки 1-2 седмици да слагате чисти чаршафи. Според Гудман, ако се потите, позволите на домашния любимец да се качи в леглото или правите секс, вие замърсявате завивките много по-бързо, отколкото обичайно. Тогава е необходимо да ги сменяте след 7 дни.

Нещо друго, което е много важно:

Ако сте предразположени към образуването на акне или косата ви се омазнява прекалено бързо, сменяйте през два дни калъфките, за да намалите риска от възпаление и образуване на пъпки от мръсотията, която попада в материята. Според данни на Американската академия по дерматология, то е наложително и ако лягате с грим или пък мажете лицето си с хидратиращ крем.

Какво се случва, ако не перете често чаршафите?

спално бельо

IStockphoto

Доказано е, че тялото на човек отделя над 1,4 милиарда мъртви клетки за една нощ. Те са идеалната храна за акарите, които живеят в тъканите на спалното бельо. Въпреки че те са безобидни за здравето, все пак са причинители на някои алергии по кожата или кашлица. Ако в спалнята, например, не се поддържа достатъчно добра хигиена и завивките са замърсени, човек може да има затруднено дишане и дори астма.

Ако имате суха или чувствителна кожа, екзема или розацея, рискувате като не перете достатъчно чаршафите. Замърсяванията по тях може да нарушат защитната бариера на кожата и да влошат състоянието ѝ.

Все пак, чаршафите и калъфките са важни, но не бива да забравяте и завивки като олекотени юргани и одеяла, които се пълнят с прах. Добре е да ги тупате през няколко дни, както и да ги перете поне всеки месец.

За да нямате кожни алергии и други проблеми, не спете на прекалено износено спално бельо, защото то задържа някои замърсявания и неприятна миризма. Колкото и препарат да слагате, само рискувате да раздразните кожата. Старайте се винаги да имате поне 3 чисти комплекта, за да ги сменяте начесто.

И накрая – не забравяйте да следвате инструкциите на етикета за пране и сушене.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари