IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 навика, които вредят на очите ви

13 март 2020 10 50

Променете ги навреме

Снимка: Istock

Промяната на зрението е нещо, което можете да контролирате. С възрастта то се влошава, но пък както за мускулите, може да вземете мерки и да се опитате да запазите очите си максимално здрави по-дълго време.

Ето кои навици вредят на очите без дори да подозирате и е хубаво да се откажете от тях.

Забравяте слънчевите очила

Дори навън да не е 30 градуса и слънцето да пече ярко, трябва да носите слънчеви очила. UV-лъчите атакуват очите ви, дори когато е облачно.

Контактни лещи

Някои хора носят контактни лещи през целия ден и дори спят с тях. Това повишава риска от инфекция. Никога не разменяйте лещите си с друг човек.

Търкане на очите

Търкането на очите изглежда невинен акт, но е доста вреден, тъй като разпространява бактерии и мръсотия в очите и дори може да доведе до перманентно увреждане на роговицата. Ако усещате, че нещо дразни очите ви, по-добре ги измийте с вода, вместо да ги търкате.

Стар грим

Гримовете имат срок на годност и той трябва да се следи. Стари козметични продукти водят до инфекция на очите. Според експерти не трябва да ползвате гримове повече от 9 месеца след отварянето им.

Пушене

Освен че нанасяте щета на дробовете и зъбите си, ако пушите, сте по-застрашени и от катаракта и свързаната с възрастта макулна дегенерация (увреждане на малка част от ретината), която е водещата причина за загуба на зрението сред хората над 50 години.

Постоянно гледане на телефона

Постоянното взиране в дисплея води до уморяване на очите. Светлината, която тези устройства излъчват, изсушава окото и уврежда зрението в дълготраен план.

Не ходите редовно на очни прегледи

Повечето хора посещават очен лекар, само когато се сблъскат с някакъв сериозен проблем. Започнете да се грижите за очите си в ранна възраст. Това ще намали риска от развитие на очни болести и възпаления. Дори и да нямате проблем с четенето или работата, има вероятност да уморявате очите си драстично без да забелязвате. Сухотата и умората се „лекуват“ със специални капки, предписани от лекар.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари