IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да запазите фигурата си по Коледа?

2 декември 2019 11 30

Няколко трика, с които да не натрупате килограми

Снимка: iStock

Дойде и това време от годината. Декември навлезе с пълна сила в домовете ни, което означава само едно – започваме да броим дните до Коледа. Един от най-красивите и обичани празници по цял свят е съвсем близо и празничното настроение се усеща във всеки около нас.

Освен обаче с подаръците под елхата, Коледа идва и с доста хранителни изкушения, които могат да развалят хубавата ни фигура, която сме градили през годината. Питката на Бъдни вечер, тиквеникът, лакомствата в коледните чорапчета и какво ли още не, ни очакват всяка година, а ние трудно можем да им устоим.

Коледа -

Много лесно заменяме плодовете с курабийки, а това не се отразява добре на организма ни. Според проучване, направено в САЩ, Германия и Япония, най-много килограми се натрупват точно по празниците. В Америка, този процес продължава от Деня на благодарността до Нова година.

Учените съветват да се наслаждавате на почивката си и да си угодите, но това не означава да прекалявате със забранените неща. Според тях, теглото, което се натрупва около Коледа, може да бъде стопено изцяло чак през април.

Д-р Насрин Ризви обаче има няколко лесни трика, с които да си помогнете по време на празниците, за да не развалите перфектната си фигура. Според нея, не трябва да пропускате нито едно основно ядене.

„Много хора не ядат цял ден преди да отидат на коледно парти, за да не натрупат калории, но това не помага“, казва тя пред Henry Ford LiveWell.

Тя добавя, че след това хората са толкова гладни, че често преяждат и това се отразява много по-зле на тялото, отколкото гладуването. „Яжте повече леки протеини по време на деня – плодове и зеленчуци. Заложете и на кафявия ориз и киноата, за да се чувствате сити“.

Коледа -

Често по време на празниците се събираме с приятели или пък ходим на гости при далечни роднини. Разбира се, това означава, че масите винаги ще са отрупани с домашни гозби, които невинаги са полезни за фигурата ни. Как обаче да откажете, когато за първи път се виждате с родителите на гаджето си или пък свекървата ви гледа укорително и пита постоянно какво не е наред с манджата ѝ?

Трикът, който д-р Ризви ви съветва да направите, е да си носите нещо здравословно със себе си. Може да направите хубава гарнитура, която да занесете при домакините или пък някоя прясна зимна салата. Така ще бъдете сигурни, че на масата ще има ястие, което можете спокойно да си хапнете без да мислите за калориите.

Да, знаем, че е студено навън, но не забравяйте да се движите. Празниците са много коварни, тъй като хората често избират да си останат вкъщи, за да си починат и да погледат хубав филм или да се насладят на семейството си. Все пак обаче не се отказвайте от движенията и се мотивирайте поне за една кратка разходка.

Слагайте топлите дрехи, шаловете, шапките и ръкавиците, обувайте ботушите и излезте в парка. След една обилна закуска това е най-доброто решение за организма и здравето ви.

Коледа -

Д-р Ризви знае, че ще ви е малко трудно, но ви съветва да стоите колкото се може по-далеч от алкохола. Тя казва, че той съдържа много повече калории, отколкото си мислите. В добавка към това, те няма да ви държат сити, а вместо това ще ви накарат да похапвате повече.

Не пълнете чиниите си догоре! Д-р Насрин съветва да се огледате хубаво преди да започнете да слагате каквото и да било пред себе си. Изберете си точно каквото ви се яде и посегнете само към него. „В чинията си трябва да имате протеини и зеленчуци“, казва медикът.

Коледа -

Д-р Ризви добавя, че трябва да отделите време и на самото ядене. „Яжте бавно. В много от случаите, стомахът ви не разбира, че е сит“, казва тя пред Henry Ford LiveWell. Медикът добавя, че е хубаво да се разходите за няколко минути, след като сте се нахранили. Ако след това още усещате глад, чак тогава може отново да седнете на масата.

„Втория път заложете отново на зеленчуци и протеини. Те ще ви наситят и няма да развалите фигурата си. Пиенето на вода след ядене също ще ви помогне да разберете дали сте сити или не“, добавя д-р Ризви.

Коледа -

Все пак, ако сте посегнали няколко пъти към сладкото или към питката, не се притеснявайте. Просто през новата година си поставете за цел да свалите килограмите, които сте натрупали по празниците.

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари