IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Хранене без месо – полезно, но и крие опасности

25 декември 2019 18 00

Веганите да приемат B12 и да внимават какви точно продукти на растителна основа взимат

Снимка: Pexels

Все по-често специалисти алармират, че е добре да се стремим към безмесна храна. По този начин не само се грижим за здравето си, но и за планетата. Все пак, ако се решите да промените начина си на живот и станете веган, има някои неща, които е важно да знаете.

Ясно е, че безмесната храна носи своите големи ползи за здравето. Благодарение на този специален режим на хранене човек може да отслабне и да понижи холестерола си. Също така обаче човек трябва да е наясно, че и сред веганските продукти има такива с ниска хранителна стойност, които не са здравословни, предупреждават британски учени, цитирани от Ройтерс.

Ентусиастите, взели решение да станат вегани, освен това трябва да приемат витамин B12. Веганският начин на хранене като цяло е здравословен, но сред привържениците му често се наблюдава недостиг на витамина, който недостиг може да доведе до невропатия.

Витамин B12 се съдържа в продукти като говеждо месо, черен дроб, мляко, риба и яйца, като може да се приема и като добавка под формата на таблетки.
Организаторите на Веганския Януари – британска кампания, участниците в която обещават да се придържат към диета без животински продукти през първия месец от годината, отбелязват, че в инициативата се включват хора от цял свят.

Снимка

Учени, представили на брифинг в Лондон ползите от веганството, обясняват, че в сравнение с хората, които консумират месо, привържениците на този режим се възползват от относително по-ниските му нива на наситени мазнини и високите нива на фибри. Веганите освен това са по-слаби от консуматорите на животински продукти и са изложени на понижен риск от развитие на диабет, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Снимка

Специалистите обаче предупреждават, че в супермаркетите се увеличават продуктите на растителна основа, които приличат на животински, но не са замислени като техен еквивалент, нито са по-добри.

Веганското сирене, например, може да е богато на мазнини, сол и калории, и с много ниско съдържание на протеини. „Ако тези продукти изобилстват от наситени мазнини, сол и захар, не може да се очаква да бъдат от полза за здравето“, казва Тим Кей, епидемиолог от Оксфордския университет и веган.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари