IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранене със и без месо – как влияе на вашата кожа?

31 май 2019 08 50

Млякото причинява възпаление

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Може ли хранителният ви режим да промени състоянието на вашата кожа? Отговор на този въпрос дават учени, които наблюдават състоянието на лицето при вегетарианци и хора, които ядат повече месо. Оказва се, че пълното изключване на протеините от менюто може да повлияе негативно, от друга страна млечните продукти е по-добре да се избягват, защото причиняват възпаление.

Проучване в САЩ, обхващащо 47 355 жени, установява връзка между консумацията на мляко и появата на акне. Хората, които го пият по-често, имат повече пъпки. Това се дължи на по-високите нива на хормона на растежа, който се съдържа в млякото, добито от бременни крави и кози. То води до повишена секреция на мазнини в кожата и изисква по-специфична грижа.

Данните показват, че консумирането на млечни продукти с високо съдържание на мазнини, както и свинско месо, увеличават възпалението в тялото. Това може да е и фактор за повишаване нивото на инсулина в кръвта, което разрушава колагена, който изгражда ставите и кожата. Ето защо кожата губи своята еластичност и става по-отпусната.

Установено е, че ако преминете на хранителен режим, който е с по-малко месо, може да има подобрение на нивото на лошия холестерол. Тялото е заредено с повече енергия, а движението на червата и сънят се подобряват, което прави кожата на лицето по-сияйна.

От друга страна, специалистите са категорични, че месото не бива да бъде изключвано напълно, защото това също има негативни последствия като:

Дефицит на протеин

Месото от пасищни животни и домашни птици съдържа висококачествен протеин. Ако сте веган, вие със сигурност имате дефицит на веществото. Може да ядете соя, ориз, боб и зеленчуци, като в 100 грама от тях има между 5 и 20 грама протеин, но това не е достатъчно, защото в 100 грама месо има 20-30 грама.

Източник: IStockphoto

Недостиг на витамини

Хората, които не ядат месо, често консумират прости въглехидрати и забравят да включат достатъчно плодове и зеленчуци. А те съдържат много витамини и минерали, от които се нуждае тялото, за да е здраво и има по-хубава кожа.

Когато преминавате към изцяло веганско меню, наблегнете на по-голямо разнообразие на плодове и зеленчуци. Те трябва да са богати на антиоксиданти, които предотвратяват оксидативния стрес, увреждащ кожата. Така ще намалите и риска от възпаления. Колкото до месото, за да не се лишите от протеини, яжте повече телешко, но гледайте да е домашно, за да няма хормони и други добавки в него.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари