Празниците вече отминаха и много от хората усещат тежест в корема или пък стомахът им е подут. Повечето от нас го отдават на преяждането през почивните дни, но този проблем може да е свързан и с нещо съвсем друго. Ако често усещате, че имате стомашен дискомфорт и нещо ви тежи, то има вероятност да прекалявате с определени храни, които затормозяват организма ви.
Интересното е, че и здравословните ястия могат да причинят такъв стомашен дискомфорт. Експерти съветват да се стои далеч от някои групи ястия, за да се чувстваме по-добре и да ни е по-леко на стомаха. Вижте кои са те.
Кръстоцветни зеленчуци
Общоизвестно е, че кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле, брюкселско зеле и карфиол са едни от най-хранителните и богати на антиоксиданти храни. Те обаче имат и лошо влияние върху организма и често предизвикват подуване на стомаха.
Снимка: Pexels
Тази група съдържа в себе си рафиноза - несмилаем въглехидрат, който преминава през храносмилателната система без да се разгражда. Той стига до дебелото черво, където бактериите се хранят с него и така започват да се отделят газове и се подува стомахът.
Ако сте големи почитатели на тези зеленчуци, не се притеснявайте! Не трябва напълно да ги изключите от менюто си, а просто леко да ги задушите или пък да ги сготвите. Така те могат да се дъвчат по-лесно, за да се разпаднат на малки частици и да бъдат лесно смилаеми за организма.
Смутита
Смутита се превърхана в огромен хит през последните няколко години. Някои от учените ги наричат и "супер сокове", тъй като те съдържат в себе си голямо количество витамини, минерали, протеини, мазнини и фибри. Това дава на организма нужната енергия за работа през деня и усилени тренировки във фитнеса.
Снимка: Pexels
Тези напитки обаче може да се превърнат и във враг номер 1 на стомаха. Често, ако бъдат смесени плодове и протеини или плодове и мазнини, това се превръща в храносмилателен кошмар за организма.
За да направите своето смути по-приятно за стомаха ви, може да добавите към него кефир, джинджифил или куркума.
Пълнозърнести храни
Пшеницата, лимецът, ръжта и ечемикът могат да се намерят в салати, хляб и тестени изделия. Тези богати на фибри зърна спомагат за елиминирането на токсините в тялото, но също така съдържат глутен и фруктани - разтворими фибри, които предизвикват дискомфорт при индивиди с непоносимост към тях.
Снимка: Pexels
Например, ако имате чувствителност към глутен, но не знаете за нея, тези храни ще ви причинят лека или силна болка в корема и подуване на стомаха. Ако често изпитвате тези симптоми, хубаво е да преминете към безглутенови рецепти и зърнени храни като ориз, киноа и овес.
6 неща, които не трябва да правите веднага след хранене
Пиенето на вода по време на хранене
Повечето от нас забравят да пият вода по време на деня и затова се опитват да се хидратират по време на хранене. Това обаче разрежда храносмилателните сокове и така храната не се усвоява добре, което води до подуване на корема.
Снимка: Pexels
Хубаво е да пиете течности преди да седнете на масата или поне 30-60 минути след като сте вечеряли.











Николай Сотиров: Културата е лицето на нацията, а не икономиката и политиката
Посланикът на САЩ в Гърция Кимбърли Гилфойл пристигна в Атина
Станишев: Ще трябва да увеличим данъците, няма друга алтернатива
Откриха обявен за починал мъж в Национален парк "Пирин"
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
В Китай се готвят да изстрелят ракетата Long March 2F с пилотирана мисия Shenzhou 21
Изненада в Италия: Комо изпусна Наполи
Левски излиза с новия екип срещу Арда
Карлос Насар с първи думи от Бахрейн
Съперник на Лудогорец измъчи ПСЖ до краен предел
Дневен хороскоп за 2 ноември, неделя
Седмична таро прогноза за 3 – 9 ноември
С какво родените през ноември са толкова интересни?
Любовен хороскоп за 3 – 9 ноември
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар