IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подут стомах? Ето и причините

30 декември 2019 17 30

Не пийте течности по време на хранене

Снимка: Pixabay

Празниците вече отминаха и много от хората усещат тежест в корема или пък стомахът им е подут. Повечето от нас го отдават на преяждането през почивните дни, но този проблем може да е свързан и с нещо съвсем друго. Ако често усещате, че имате стомашен дискомфорт и нещо ви тежи, то има вероятност да прекалявате с определени храни, които затормозяват организма ви. 

Интересното е, че и здравословните ястия могат да причинят такъв стомашен дискомфорт. Експерти съветват да се стои далеч от някои групи ястия, за да се чувстваме по-добре и да ни е по-леко на стомаха. Вижте кои са те.

Кръстоцветни зеленчуци

Общоизвестно е, че кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле, брюкселско зеле и карфиол са едни от най-хранителните и богати на антиоксиданти храни. Те обаче имат и лошо влияние върху организма и често предизвикват подуване на стомаха. 

храни -

Снимка: Pexels

Тази група съдържа в себе си рафиноза - несмилаем въглехидрат, който преминава през храносмилателната система без да се разгражда. Той стига до дебелото черво, където бактериите се хранят с него и така започват да се отделят газове и се подува стомахът.

Ако сте големи почитатели на тези зеленчуци, не се притеснявайте! Не трябва напълно да ги изключите от менюто си, а просто леко да ги задушите или пък да ги сготвите. Така те могат да се дъвчат по-лесно, за да се разпаднат на малки частици и да бъдат лесно смилаеми за организма. 

Смутита

Смутита се превърхана в огромен хит през последните няколко години. Някои от учените ги наричат и "супер сокове", тъй като те съдържат в себе си голямо количество витамини, минерали, протеини, мазнини и фибри. Това дава на организма нужната енергия за работа през деня и усилени тренировки във фитнеса.

храни -

Снимка: Pexels

Тези напитки обаче може да се превърнат и във враг номер 1 на стомаха. Често, ако бъдат смесени плодове и протеини или плодове и мазнини, това се превръща в храносмилателен кошмар за организма. 

За да направите своето смути по-приятно за стомаха ви, може да добавите към него кефир, джинджифил или куркума.

Пълнозърнести храни

Пшеницата, лимецът, ръжта и ечемикът могат да се намерят в салати, хляб и тестени изделия. Тези богати на фибри зърна спомагат за елиминирането на токсините в тялото, но също така съдържат глутен и фруктани - разтворими фибри, които предизвикват дискомфорт при индивиди с непоносимост към тях.

храни -

Снимка: Pexels

Например, ако имате чувствителност към глутен, но не знаете за нея, тези храни ще ви причинят лека или силна болка в корема и подуване на стомаха. Ако често изпитвате тези симптоми, хубаво е да преминете към безглутенови рецепти и зърнени храни като ориз, киноа и овес. 

6 неща, които не трябва да правите веднага след хранене

Пиенето на вода по време на хранене

Повечето от нас забравят да пият вода по време на деня и затова се опитват да се хидратират по време на хранене. Това обаче разрежда храносмилателните сокове и така храната не се усвоява добре, което води до подуване на корема. 

храни -

Снимка: Pexels

Хубаво е да пиете течности преди да седнете на масата или поне 30-60 минути след като сте вечеряли. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари