Ах, тази риба!
Не стига, че морската храна се счита за един от най-големите специалитети, а ползотворното й действие върху организма се доказва във все по-широки граници от нови и нови изследвания.
Освен че е полезна за паметта и мозъчната дейност, кожата и сърцето, рибата се категоризира като същински извор на младост и здраве.
Американски учени доказаха, че мастните киселини омега-3, които се съдържат в мазни риби като сьомгата, скумрията или сардините, пряко удължават живота на клетките.
Екипът на д-р Рамин Фарзанех-Фар от Калифорнийския университет в Сан Франциско открил, че киселините омега-3, за които отдавна се знае, че предпазват от сърдечно заболяване, забавят увреждането на ДНК в теломерите като забавят скъсяването им.
Теломерите са миниатюрни "капачета", които пазят здрави крайните участъци на хромозомите в клетките и определят колко дълго ще живеят те.
При всяко делене на клетката теломерите се скъсяват.
Когато "капачетата" станат твърде къси, ДНК остава уязвима на увреждания, спира да се дели и умира, което прави хората по-податливи на заболявания.
Изследването на учените върху 608 сърдечноболни показало, че пациентите, които в продължение на 5 години поемали високи нива на мастни киселини омега-3 с храната си, имали по-дълги теломери от тези, които поемали малко количество омега-3.
При по-високо от средното ниво на киселините омега-3 от рибен произход скъсяването на теломерите се забавяло с 32%.
Опити с плъхове показали, че гризачите живеят около една трета по-дълго, ако са получавали храна, богата на мастни киселини омега-3.
"Тези резултати увеличават вероятността киселините омега-3 да предпазват пациентите с коронарна болест от стареене на клетките", пишат медиците.