Както ни е известно, антиоксидантите са изключително важни за човешкия организъм, заради свойството си да унищожават свободните радикали: токсини, тежки метали изобщо вредни вещества, които причиняват редица опасни болести.
Храните, които съдържат антиоксиданти, ни предпазват от различни вируси, бактерии и токсични вещества, и укрепват имунната система.
Затова е и от изключително значение да консумираме такива храни редовно.
Оказа се обаче, че можем да си набавим необходимите количества антиоксиданти и чрез подправките.
Сред тях най-мощният антиоксидант е карамфилът, тъй като съдържа голямо количество фенолни вещества.
Подправката е особено популярна в Индия и Индонезия, но вече се е разпространила в целия свят. Добавена към някои ястия, тя придава изключително приятен екзотичен привкус.
Антиоксидантите са изключително важни за и за съхраняването на храната прясна и резултатите от проучването ще имат важни последици за хранително-вкусовата промишленост.
Смята се, че изследването ще даде тласък за употребата на хранителни продукти в по-натурален вид, тъй като карамфилът може да замести синтетичните антиоксиданти, които сега се използват от производителите, за да осигурят по-дълга трайност на храните.
А смученето на едно карамфилче предпазвало от лош дъх, ако вярваме на бабешките рецепти.