IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Подправяйте с карамфил, полезно е

19 март 2010 09 38

Подправката има много благотворни качества

Карамфил за здраве и по-добър вкус. Снимка: sxc.hu

Карамфил за здраве и по-добър вкус. Снимка: sxc.hu

Както ни е известно, антиоксидантите са изключително важни за човешкия организъм, заради свойството си да унищожават свободните радикали: токсини, тежки метали изобщо вредни вещества, които причиняват редица опасни болести.

Храните, които съдържат антиоксиданти, ни предпазват от различни вируси, бактерии и токсични вещества, и укрепват имунната система.

Затова е и от изключително значение да консумираме такива храни редовно.

Оказа се обаче, че можем да си набавим необходимите количества антиоксиданти и чрез подправките.

Сред тях най-мощният антиоксидант е карамфилът, тъй като съдържа голямо количество фенолни вещества.

Подправката е особено популярна в Индия и Индонезия, но вече се е разпространила в целия свят. Добавена към някои ястия, тя придава изключително приятен екзотичен привкус.

Антиоксидантите са изключително важни за и за съхраняването на храната прясна и резултатите от проучването ще имат важни последици за хранително-вкусовата промишленост.

Смята се, че изследването ще даде тласък за употребата на хранителни продукти в по-натурален вид, тъй като карамфилът може да замести синтетичните антиоксиданти, които сега се използват от производителите, за да осигурят по-дълга трайност на храните.

А смученето на едно карамфилче предпазвало от лош дъх, ако вярваме на бабешките рецепти. 

КоментариКоментари

fanita ( преди 15 години )
Съни, подхожда на всякакви сухи сладки, бисквитки и други подобни, също и на меденки и изобщо на сладкиши с мед. На всичко с по-тежък вкус. Също в рецепти, в които има джинджифил, можеш да го замениш с карамфил (даже рима има!).
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 15 години )
Много обичам, но като че ли рядко го ползвам...баба подправя сладката с него. На какво друго върви?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар