Вече се е случвало да говорим за водораслите и за тяхното благотворно действие върху организма.
Доказано е, че тази нетипична за нас, но широкоразпространена на Изток храна, съдържа множество полезни за организма съставки и химични елементи, които могат да изиграят важна роля за здравето и красотата.
Морските водорасли намират все по-широко приложение не само в хранителната, но и в козметичната промишленост, като основна съставка на различни козметични продукти.
Сега се оказа, че растенията биха могли да се използват и като средство за отслабване.
Британски изследователи от университета в Нюкасъл са открили, че извлек от от кафяви морски водорасли - алгинат, действа по-ефикасно от повечето допълнителни съставки за отслабване.
Той пречи на тялото да абсорбира мазнините от храните и дори подобрява вкуса на дадената храна.
"Изследванията показват, че при добавянето на алгинат в храни, които се консумират всеки ден, като хляб, бисквити, кисело мляко, до три четвърти от мазнините в тях могат да не се задържат в организма", каза д-р Иън Браунли.
"Това означава, че употребата му дава много по-добри резултати в сравнение с тези на появилите се преди години на пазара хапчета за отслабване."
Въпреки че изследването е още в ранен стадий, то дава надежда, че в бъдеще ще могат да се ядат изключително вкусни сладкиши, бисквити и курабии, които да топят килограмите.
Алгинатът може да се прибавя към храните под формата на прах.
Прахта е безцветна и без вкус и вече е била добавяна към хляб. Тези, които са го опитвали, твърдят, че хлебното изделие е по-вкусно.
В малки количества алгинатът се използва сега от производителите за сгъстяване и стабилизиране на хранителни продукти.