Консумацията на малко пакетче (50 - 70 гр.) сурови ядки дневно може да намали нивата на холестерола и съответно на риска от сърдечно съдови заболявания, твърдят учени от Калифорния.
Те препоръчват да се ядат ядки редовно, за да се поддържат здравословни равнища на холестерол.
Както е известно т.нар.лош холестерол (липопротеин с ниска гъстота) или LDL холестерол запушва артериите и увеличава риска от получаване на инфаркт и инсулт.
Ядки са богати на т.нар.полезни мазнини, както и на фибри и витамин Е.
Най-новото изследване обобщава на 25 направени проучвания, в които са участвали 583-ма души.
Установено било, че при консумиращите средно 67 грама ядки на ден равнището на лошия холестерол било със седем процента по-ниско в сравнение с тези, които почти не посягали към тях.
"Диетичните мерки за намаляване на концентрацията на холестерол в кръвта са крайъгълен камък за предотвратяване и лечение на сърдечно съдовите заболявания", посочва д-р Джоан Сабате от екипа, извършил изследването.
Този съвет бе подкрепен от Британската фондация за сърдечно съдови заболявания.
“Като се изключат солените ядки и закуските от захарни зърнени и житни варива или ядките, които поднасяме за Коледа, този вид храна отсъстват от трапезата ни”, посочва Елън Мейсън, старша медицинска сестра към фондацията.
Тя изтъква колко е важно ядките да заместят в храненето наситените мазнини, тъй като по този начин много хора ще подобрят нивата на холестерола си, а съответно и здравословното си състояние.
Оказва се, че ядките са също толкова полезни за сърцето, както и шоколадът.
Тогава излиза, че ако искаме да сме здрави, най-доброто, което можем да направим е редовно да си хапваме по малко шоколад с цели лешници, например.
Супер!