Чудно е как се променят нещата. Полезните неща днес се оказват вредни утре. И обратното.
Изглежда шоколадът, който от десетилетия е набеден за враг номер едно на слабата фигура, май ще се окаже нещо точно обратното на това.
Вече разбрахме, че кафявото изкушение може да бори килограми, полезно е за кръвното и сърцето, но че намалява холестерола, нямаше как да се сетим.
Анализ върху осем изследвания, направен от китайски специалисти, показва, че шоколадът намалява нивата на холестерола, но само при някои хора и когато се консумира в малки количества.
Авторите на настоящето проучване от Китайската академия на медицинските науки са анализирали осем изследвания, посветени на ефекта от какаото върху кръвните мазнини - липидите.
Специалистите са установили, че какаото понижава нивата на "лошия" и на общия холестерол с по около 6mg/dL.
По-нататъшният анализ обаче е показал, че благоприятният ефект се наблюдава само при хората, които консумират малки количества какао, съдържащи 260 или по-малко милиграма полифеноли, както и при тези с рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.
Полифенолите имат свойствата на антиоксиданти и освен в шоколада се откриват в плодовете, зеленчуците и червеното вино, припомнят изследователите.
При хората, които консумират големи количества какао, както и при здравите хора не е наблюдавано понижаване на "лошия" холестерол.