Жените, които редовно приемат рибено масло, са изложени на понижен риск от рак на гърдата, пише в."Дейли експрес".
Данни са от американско изследване, продължило шест години и обхванало 35 000 участнички на възраст между 50 и 76 години.
Специалистите от Центъра за ракови изследвания "Фред Хъчинсън" в Сиатъл са установили, че рибеното масло допринася за 32-процентно понижение на риска от рак при жените след менопауза, които редовно приемат добавката.
За целите на проучването изследователите са анализирали действието на 14 популярни добавки, сред които рибено масло, соя, жълт кантарион, гинко билоба.
Оказало се, че само рибеното масло, което е богато на омега-3 мастни киселини, влияе върху риска от рак.
Специалистите отбелязват, че въпреки обещаващите резултати, все още е рано да се препоръчва на жените да пият рибено масло, за да се предпазят от рак на гърдата, и призовават спешно да бъдат направени по-подробни изследвания.
Още по темата: