За цветовете сме говорили в контекста на психологическото им влияние върху нас, както и за различно оцветените видове храна и какви полезни за здравето съставки имат те.
Не бяхме се замислили обаче, че разноцветните плодове и зеленчуци могат да ни помогнат при топло време.
Храните с определен цвят помагат на организма да се справи по лесно с летните жеги, твърдят учени от Милано.
Оранжевият цвят говори за наличието на бетакаротини, които осигуряват хидролипидния слой на кожата. Той пък от своя страна слага край на прекомерното потене в жегите.
Така че вместо дезодоранти срещу прекалено изпотяване, хората трябва да наблягат на оранжеви храни, като праскови, кайсии, моркови, пъпеши.
Червеният цвят в доматите и дините, богати на ликопен, има антиоксидантен ефект и помага на кожата да се защитава по-добре от щетите, които й нанася лятното слънце.
Лилавият цвят в храните пък говори за наличието на антоцианини - субстанции, които предпазват кръвоносните съдове и подобряват микро-кръвообращението.
Следователно храни, които са лилави на цвят, като синьото грозде, черниците, боровинките и патладжаните са най-благоприятни през летните месеци срещу подуването на краката - неудобство, което тормози най-вече жените по време на жегите.
Изводът: колкото по-шарени, толкова по-добре.