Оказа се, че едва ли има по-полезна храна от рибата, маслините, зехтина, доматите, чесъна ригана в комбинация.
Освен всичко се оказа, че традиционната Средиземноморска диета допринася за намаляването на риска от диабет, като премахва необходимостта да се броят калории или да се отслабва.
Този път ползите от кухнята на южната ни съседка и другите страни от региона са открили испански учени.
Те наблюдавали над 400 души на възраст между 55 и 80 години.
За всяко от изследваните лица са съществували поне три рискови фактора за развитието на диабет, като например високо кръвно налягане или тютюнопушене.
Участниците трябвало да се придържат към следните три типа хранене: традиционна Средиземноморска, същата диета, но фокусирана върху набавянето на ненаситени мазнини от ядки, и диета, от която са изключени всички видове мазнини.
В нито една от групите участниците не трябвало да ограничават калориите, нито да се упражняват повече.
Анализирайки данните от продължилото четири години изследване, специалистите са установили, че рискът от развитието на диабет е по-малък за участниците, спазвали Средиземноморска диета, отколкото за тези, придържали се към диета, от която били изключени всички мазнини.
Напомняме, яжте: зеленчуци, пълнозърнести продукти, риба и растителни източници на ненаситени мазнини - най-вече зехтин и ядки, и е бедна на червено месо и пълномаслени млечни продукти.
Още по темата:
Още едно качество на Средиземноморската диета
Средиземноморска диета- ключът към здравето и красотата