IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Моркови и чушки за здрав мозък

18 октомври 2010 08 15

Съединение в морковите и чушките подобрява мозъчното здраве

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Съединение, което се среща в морковите, чушките, целината, зехтина, розмарина и лайката, намалява опасността от свързани с възрастта мозъчни възпаления и проблеми с паметта.

Това гласят резултатите от изследване на американски специалисти.

Съставката, известна като лутеолин, действа, като потиска освобождаването на предизвикващи възпаления молекули.

В експерименти с мишки специалисти от университета на Илинойс са насочили вниманието си към микроглиалните клетки - специални имунни клетки в мозъка и гръбначния мозък.

Инфекциите стимулират микроглиите да произвеждат сигнализиращи молекули, известни като цитокини, които предизвикват каскада от химически промени в мозъка.

Някои от тези цитокини причиняват "болестно поведение", изразяващо се в сънливост, загуба на апетит и отслабване на паметта.

Изследователите обясняват, че възпаленията в мозъка са една от основните причини за свързаните с възрастта проблеми с паметта.

В изследването си специалистите са установили, че когато мигроглиите са изложени на действието на цитокините, някои неврони загиват.

Когато обаче преди това са били изложени на действието на лутеолин, невроните оцеляват, тъй като съединението потиска производството на невротоксични възпалителни медиатори.

КоментариКоментари