Съединение, което се среща в морковите, чушките, целината, зехтина, розмарина и лайката, намалява опасността от свързани с възрастта мозъчни възпаления и проблеми с паметта.
Това гласят резултатите от изследване на американски специалисти.
Съставката, известна като лутеолин, действа, като потиска освобождаването на предизвикващи възпаления молекули.
В експерименти с мишки специалисти от университета на Илинойс са насочили вниманието си към микроглиалните клетки - специални имунни клетки в мозъка и гръбначния мозък.
Инфекциите стимулират микроглиите да произвеждат сигнализиращи молекули, известни като цитокини, които предизвикват каскада от химически промени в мозъка.
Някои от тези цитокини причиняват "болестно поведение", изразяващо се в сънливост, загуба на апетит и отслабване на паметта.
Изследователите обясняват, че възпаленията в мозъка са една от основните причини за свързаните с възрастта проблеми с паметта.
В изследването си специалистите са установили, че когато мигроглиите са изложени на действието на цитокините, някои неврони загиват.
Когато обаче преди това са били изложени на действието на лутеолин, невроните оцеляват, тъй като съединението потиска производството на невротоксични възпалителни медиатори.