Ако хората по-често хапват ябълки, отколкото бисквити, не само ще избегнат натрупването на килограми, но и ще намалят риска от счупване на кости в по-късна възраст, заключи канадско изследване.
Възрастните жени, които консумират повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни са изложени на понижен риск от костни фрактури в сравнение с тези, които не се придържат към здравословен хранителен режим.
Предишни изследвания са показали, че повишеният прием на специфични вещества, като например калций и витамин D, е свързан с по-доброто здраве на костите.
Малко се знае обаче за влиянието на храненето като цяло.
Авторите на настоящето проучване от университета "Макгил" в Канада са изследвали 3539 жени и 1649 мъже на възраст над 50 години.
Специалистите са насочили вниманието си към зависимостта между "хранителната плътност" - концетрацията на хранителни вещества по отношение на калориите, и риска от фрактура на костите.
Храни с висока "хранителна плътност" са плодовете, зеленчуците, зърнените продукти, варивата и рибата. Храни с висока "калорийна плътност" са десертите, чипсът и преработените меса.
Изследователите са установили, че включвайки в менюто си с 40 процента повече продукти с висока "хранителна плътност", жените намаляват с 14 процента риска от костни фрактури в последвал 10-годишен период.