IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Яжте плодове и зеленчуци и за здрави кости

18 ноември 2010 11 56

Осен всичко, плодовете и зеленчуците предпазват костите от чупене

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако хората по-често хапват ябълки, отколкото бисквити, не само ще избегнат натрупването на килограми, но и ще намалят риска от счупване на кости в по-късна възраст, заключи канадско изследване.

Възрастните жени, които консумират повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни са изложени на понижен риск от костни фрактури в сравнение с тези, които не се придържат към здравословен хранителен режим.

Предишни изследвания са показали, че повишеният прием на специфични вещества, като например калций и витамин D, е свързан с по-доброто здраве на костите.

Малко се знае обаче за влиянието на храненето като цяло.

Авторите на настоящето проучване от университета "Макгил" в Канада са изследвали 3539 жени и 1649 мъже на възраст над 50 години.

Специалистите са насочили вниманието си към зависимостта между "хранителната плътност" - концетрацията на хранителни вещества по отношение на калориите, и риска от фрактура на костите.

Храни с висока "хранителна плътност" са плодовете, зеленчуците, зърнените продукти, варивата и рибата. Храни с висока "калорийна плътност" са десертите, чипсът и преработените меса.

Изследователите са установили, че включвайки в менюто си с 40 процента повече продукти с висока "хранителна плътност", жените намаляват с 14 процента риска от костни фрактури в последвал 10-годишен период.

КоментариКоментари