IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оранжевите в атака. Портокалите и морковите пазят здравето

23 ноември 2010 13 17

Портокалите и морковите предпазват от сърдечносъдови заболявания и рак

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всекидневната консумация на портокалов сок и моркови намалява риска от развитието на сърдечносъдови заболявания и рак, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на две отделни изследвания.

Портокалите и морковите съдържат два мощни антиоксиданта - съответно хесперидин и алфа-каротин, които спомагат за понижаването на високо кръвно налягане и предпазват от различни видове злокачествени болести.

Резултатите от френско изследване показват, че две чаши портокалов сок на закуска са достатъчни за значителното понижаване на високо кръвно налягане. Така рискът от сърдечносъдови заболявания намалява с 20 процента.

Сокът от портокал дължи благоприятните си за здравето свойства на антиоксиданта хесперидин. Той принадлежи към групата на флавоноидите, съдържащи се в редица растителни храни като какаото, чая и соята.

Данните от мащабно американско проучване, продължило 26 години, сочат, че за хората, които включват в менюто си много моркови, тиква и сладки картофи, рискът от хронични сърдечносъдови заболявания и рак е с 39 процента по-малък.

Авторите на изследването са установили, че колкото по-високи са нивата на антиоксиданта алфа-каротин в кръвта, толкова по-голяма е защитата срещу болести с потенциално фатален изход.

Богати на алфа-каротин са оранжевите зеленчуци и тъмнозелените зеленчуци като спанак и броколи.

Учените смятат, че макар и сходен с бета-каротина, който също има редица благоприятни за здравето свойства, алфа-каротинът е по-ефикасен за спирането на растежа на ракови клетки в мозъка, черния дроб и кожата.

Антиоксидантът освен това допринася за намаляването на процента на сърдечносъдовите заболявания.

КоментариКоментари