Хората отдавна са казали, че ако се консумира оцет, то за предпочитане е той да е ябълков. Освен че вкуса му е по-добър, той има редица благоприятни ефекти върху здравето.
Една или две лъжици ябълков оцет на ден повишават нивата на добрия холестерол, съобщи в. "Сънди телеграф".
Американски учени твърдят, че хората, които пият ябълков оцет осем седмици, са с по-добри нива на HDL холестерола от приемащите плацебо.
Клиничното изпитание, което още продължава в Минесота, обхваща 120 доброволци.
Половината от тях получават ябълков оцет, а другата половина - плацебо с 2-процентов разтвор балсамов оцет във вода.
Ябълковият оцет е изпитано домашно средство при артрит и подагра. Той намалява също кръвната захар и потиска апетита.
Благотворното действие на ябълковия оцет се обяснява с това, че той ускорява разграждането на мазнините.