След няколко спонтанни проверки на хранителните продукти, стана ясно, че качеството на храните, които купуваме е съмнително.
Салами със соя, сирене от палмова мазнина и кренвирши, чието съдържание е по-добре да не разбираме, са само част от откритията на контролните органи.
За щастие, след въвеждането на БДС за колбасите, от скоро има и Национален Стандарт за Българско кисело мляко (БДС 12:2010).
На пазара вече може да открием кисело мляко, което отговаря на критериите на БДС. То е с марката „На Баба“, има 3,6% масленост и притежава същият традиционен по-кисел вкус като от едно време.
При температура на съхранение от 2 до 6 градуса българското кисело мляко е със срок на годност до 20 дни от датата на производство
Цялата гама продукти с марка „На Баба” се произвеждат само от краве мляко и българска закваска и са утвърдени на пазара със своя характерен мек вкус и гъстота.
Според изискванията на БДС, киселите млека, които имат поставен на опаковката знак, ще се произвеждат само от краве мляко, с българска закваска от Lactobacillus bulgaricus и Streptococus thermophilus.
Правото да поставят БДС знак върху опаковката на продуктите си, производителите получават след процес по стандартизация и одобрение от Министерство на земеделието и храните, както и от Патентното ведомство.
Киселото мляко, като продукт с неоспорими и изключителни здравословни качества, е неизменна част от всекидневната балансирана диета.
То съдържа пробиотици, които сe грижат за чревната микрофлора и укрепват имунната система.
Освен това, калцият в киселото мляко спомага за заздравяването на костите и предпазва от заболявания като остеопороза.
Повече за БДС можете да прочете тук, а горе можете да видите официалното съобщение до медиите, направено от марката „На Баба“.