Обезмаслено мляко, колбаси с добавени витамини и намалено съдържание на сол и мазнини, хляб с фибри – това са все продукти, които спокойно можем да определим като полезни.
Общото им име е „функционални храни“ именно защото са с добавени полезни или отнети вредни съставки.
Защо са нужни?
Съвсем просто е. Съвременният начин на живот лишава хората от възможността да се хранят здравословно, балансирано и с качествена храна.
Често обядът се замества от сандвич, салатите са само като добавка към питието вечер, а кисело мляко се пие през лятото.
Това логично лишава организма от полезни вещества, които обаче все пак трябва да бъдат набавяни по някакъв начин.
Така се ражда идеята за функционалните храни.
Функционална храна може да бъде всяка:
• Естествена храна (пълнозърнест хляб, авокадо, орехи и тн.)
• Храна, към която е добавен полезна съставка (например, кисело мляко с полезни бактерии, кренвирши с добавени витамини, детски колбаси с добавен калций), или храна, от която е премахнат вреден компонент (обезмаслено мляко, месни продукти без глутен, с намалено съдържание на мазнини и сол.)
• Храна с видоизменени един или няколко компонента
Функционални напитки са и шейковете за спортистите, напитките с алое и т.н, храните, предназначени специално за деца и т.н.
Присъствието на функционални храни в режима ви не е задължително, но може да улесни снабдяването на организма с полезни вещества.
В България все повече хора предпочитат функционалните храни.
Жените избират мляко с добавен калций, а родителите предпочитат да закупуват продукти създадени специално за малчуганите, които са с по-високи стандарти.
Те са със задължително обогатяване на основната група с витамини и калций, но без да губят вкусовите си качества.
Затова и на пазара вече се появяват първите функционални храни за деца: колбас с моркови, пуешко филе за деца и други.