IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Вредната храна води до депресия. Буквално

27 януари 2011 13 32

Нездравословното хранене увеличава риска от депресия

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

И ако си мислите, че хората, които се хранят с вредна храна се депресират само заради променения си в следствие на напълняването външен вид, лъжете се.

Консумацията на трансмастни киселини и наситени мазнини, като тези в пържените картофи, може да увеличи риска от това емоционално заболяване, сочат резултатите от испанско изследване.

Било установено също, че зехтинът, който е богат на омега-9 есенциални мастни киселини и е ползван в средиземноморската диета, както и олиото и мазната риба, които съдържат ненаситени мазнини, допринасят за намаляване на риска от психични заболявания.

Учените изследвали хранителния режим и начина на живот на над 12 000 доброволци.

В началото на 6-годишното изследване нито един от участниците не бил депресиран. В края на изследването обаче 657 от тях били засегнати от депресия.

Учените констатирали, че за онези, които са консумирали трансмастни киселини и наситени мазнини, рискът от депресия е с 48 на сто по-голям, отколкото за участниците, които не са погълнали подобни мазнини.

Колкото по-голямо е погълнатото количество трансмастни киселини, толкова по-силен е ефектът върху психичното здраве на участниците, заяви ръководителката на изследването д-р Алмудена Санчес-Вийегас от университета в Лас Палмас на Канарските острови.

Тя поясни, че изследването е обхванало група хора, които консумират малко количество трансмастни киселини. Въпреки това установихме, че за тези хора рискът от депресия е с близо 50 на сто по-голям, отбеляза Санчес-Вийегас.

"Това ни навежда на мисълта, че трябва да се държи сметка за ефекта от трансмастните киселини и наситените мазнини върху психичното здраве, заяви д-р Мигел Анхел Мартинес-Гонсалес, който е експерт по превантивна медицина от университета на Навара.

„Заключихме, че ненаситените мастни киселини и в частност зехтинът позоволяват да се намали рискът от депресия."


 

КоментариКоментари

mu6eto ( преди 14 години )
Мн ясно че е така това отдавна е известно! ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар